sokan pályáztak

2021.10.31. 07:00

Megyeszerte népszerűek a civil alapok támogatásai

Hajdú-Bihar megyében is sikeresen pályáztak a civil szervezetek.

Fotó: Lévai Péter-archív

A magyar kormány a települések önkormányzatai mellett a civil szervezetek támogatására is nagy összegeket fordít. Az ingatlanfejlesztéstől a gépjárművásárlásig, -karbantartásig széles körben lehetett pályázni támogatásokra – közölte a Napló megkeresésére a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya, valamint a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Sikeres folytatás

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közlése szerint 2020-ban bővült a Magyar falu program kedvezményezetti köre. A kistelepülési önkormányzatok, a kistelepüléseken működő egyházközségek és az iskolafenntartó tankerületi központok mellett az 5000 fő alatti településeken működő, a civil törvény hatálya alá tartozó falusi civil szervezetek számára is írt ki pályázatot a Miniszterelnökség. A civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatására létrehozott Falusi Civil Alap rendelkezésére álló forrás 2020-ban 5 milliárd forint volt, melyből 1580 pályázatot támogattak.

Az alap olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 2021-ben – különösebb változtatás nélkül – hasonló forrástömeggel újra meghirdették azt, és 1537 újabb nyertes pályázat kapott támogatást. Hajdú-Bihar megyében az elmúlt két évben ez összesen 84 darab nyertes pályázatot jelentett. – A falvakban működő civil szervezetek pótolhatatlan tevékenységet végeznek, a mindennapi élet meghatározó szereplői, hiszen helyi szinten képviselik a kultúrát, a sportot, a hagyományőrzést, vagy éppen a falvakban élők biztonságáért, egészségmegőrzéséért, támogatásáért dolgoznak. Mondhatjuk, hogy ők a közösségi élet motorjai. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy működésüket a Magyar falu programon keresztül is segíti – állt a válaszukban, melyben megemlítik, a szervezetek részéről óriási volt az érdeklődés, ezért a jövő évi tervek között szerepel az ismételt kiírás.

Az alapítványok, egyesületek négy tevékenységre nyújthattak be pályázatot: ingatlanfejlesztésre igényelhettek támogatást 6 millió, gépjárműbeszerzésre 5 millió, egyéb eszközbeszerzésre 2 millió, illetve programok, rendezvények megvalósításához szintén 2 millió forint erejéig. Egyazon civil szervezet egy pályázati kategóriában igényelhetett támogatást.

A városokra is gondoltak

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya érdeklődésünkre közölte, a 2021-ben induló Városi Civil Alap célja az 5000 fő feletti lakosságszámú településeken székhellyel rendelkező, értékteremtő civil szervezetek pályázati úton történő támogatása volt, amely – az évről évre növekvő egyéb állami támogatási lehetőségek mellett – a „városi” egyesületek és alapítványok számára állt rendelkezésre. Mint írják, az alapgondolat az volt, hogy a „városi civil” szervezetek számára is elérhetővé tegyék azoknak a céloknak a költségvetési támogatását, amelyek a Magyar falu program Falusi Civil Alap terhére támogatásban részesülhettek. A Városi Civil Alap terhére tehát – a Falusi Civil Alaphoz hasonlóan – lehetőség nyílt ingatlanvásárlásra és -felújításra 8 millió, gépjárműbeszerzésre 5 millió, programtámogatásra 8 millió, eszközbeszerzésre 4 millió és kommunikációs tevékenység támogatására 15 millió forintig. A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg 4 milliárd 400 millió forint volt. Egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthatott be, és kizárólag egy pályázati kategóriában igényelhetett támogatást.

A közlés szerint rendkívül nagy érdeklődés övezte a Városi Civil Alapot: a 7522 beérkezett pályázaton igényelt forrás (45 milliárd forint) több mint tízszerese volt a rendelkezésre álló támogatási keretnek. A rendelkezésre álló forrásból 704 pályázat támogatására volt lehetőség, ebből Hajdú-Bihar megye 82 nyertes pályázatot adott, melynek megítélt támogatási összege csaknem 265 millió forint volt.

Péter Szabolcs

Borítókép: A püspökladányi Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület is sikeresen pályázott a Városi Civil Alaphoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában