Odafigyelés

2021.10.07. 15:49

Megelőzhető lenne az emlőrák, ha mindenki megfogadná a tanácsokat

Még nem igazi daganat az emlőé, amikor a mammográfia már kimutatja.

Forrás: MW-archív

Fotó: Csapó Balázs

– Irreálisnak tűnik, ha azt mondhatnám, hogy tavaly senki sem halt meg emlőrákban; pedig csak annyin múlik, hogy mindenki megfogadja azokat a tanácsokat, amiket minden évben elmondunk a betegség elleni küzdelem kapcsán – jelentette ki dr. Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum főorvosa pénteken, a mellrák megelőzése érdekében rendezett eseményen Debrecenben, a DMJV Thomas Mann utcai Család- és Gyermekjóléti Központjában. Az emlőben lévő csomó még nem halálos, ez a szerv nem életfontosságú, ameddig a daganat csak az emlőben van, nem életveszélyes a betegség – mutatott rá.

A daganat kialakulását is elmagyarázta főként középiskolásokból álló hallgatóságának. Szavai szerint folyamatosan termelődnek daganatsejtek a szervezetben. Ezek tulajdonsága, hogy – ha valami miatt nincs kellő elhárító mechanizmus – „éktelenül” szaporodnak. A szervezetben vannak olyan gátak, melyek ezeket egy darabig kordában tudják tartani.

A rosszindulatú daganat két fő ismérve, hogy a környezetében lévő szövethatárokat nem tisztelve növekszik, illetve be tud törni a nyirok- és a vérkeringésbe, így a belőle leszakadt daganatsejtek már eljuthatnak a létfontosságú szervekbe.

Az emlőben a daganatsejtek szaporodása a tejjárat falán belül kezdődik, ez a fal egy darabig megakadályozza, hogy a környező szövetek közé beterjedjenek a daganatos sejtek. A tejjáratokban nincsenek sem nyirok-, sem vérerek, az itt lévő sejtek a környezetből veszik fel a tápanyagot. Amíg ebben a stádiumban van a probléma, semmi nem veszélyezteti a beteg életét, pedig már ott van a daganat az emlőben.

Amikor a daganatsejtek „ész nélkül burjánzanak”, nem mérik fel, hogy ha túlszaporodnak, amelyek középen vannak, azoknak nem jut kívülről tápanyag, és a tejjárat legbelső rétegében lévő daganatos sejtek elkezdenek elpusztulni. A szervezet azokon a helyeken, ahol a sejtek elhalnak, meszet rak le. Így történik ez az emlőben is; tűszúrásnyi kis pöttyök formájában látszanak a meszes területek, és jelenleg az egyetlen vizsgálati módszer, ami ezeket kimutatja, a mammográfia.

Lassan terjed

– Ha mindenki rendszeresen eljár emlőszűrésre, már ebben a stádiumban meg tudjuk találni a daganat megelőző állapotot, ez ugyanis még nem igazi daganat. Ha ezt a részt kellő időben eltávolítjuk, megelőzzük a daganat képződését – hangsúlyozta az orvos, hozzátéve, hogy az ultrahang nem látja a meszet és kitapintani sem tudjuk. Ellenben a mammográfia a daganat legkezdetlegesebb stádiumát jelzi.

Fentieket egy szomorú statisztikával igazolta. Mint mondta, az általuk megtalált daganatok kétharmadánál lehet kezdeni sebészeti beavatkozással, vagyis kivenni a problémás gócot; egyharmadnál már eljutott a folyamat egy olyan stádiumba, hogy előkezelés szükséges, visszafejleszteni a beteg részt egy korábbi stádiumba, hogy operálható legyen.

Azonban a pandémiás helyzetben a szűrés nehézkesebb volt, sokan ki is hagyták, és megfordult az arány! – Nem csak üres szólam, amikor a szűrés fontosságát hangsúlyozzuk – figyelmeztette hallgatóságát. – A két szűrővizsgálat között pedig szükséges az önvizsgálat: szerencsére az emlődaganat lassan növekszik, de néhány százalékban előfordul a nagyon gyorsan, agresszíven növekvő típusa, és a havi önvizsgálattal ez a probléma érzékelhető. Senki se gondolja, hogy vele nem történhet meg, a legfiatalabb emlődaganatos betegem 21 éves volt – intett.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában