videóval

2021.10.17. 10:26

Csúcsforgalom a Hortobágyon, több mint 130 ezer darvat számoltak össze

Ezt mutatják a heti adatok.

Fotó: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Szilágyi Attila

A heti felmérés során tovább emelkedett a Hortobágyon lévő darvak száma: már több mint 130 ezer példányt számoltak meg a nemzeti park szakemberei, közölte " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán a park szombat este. Azt írják,

az óriási mennyiség az elmúlt év átlagában a legnépesebb adatok közé sorolható, hiszen ettől több madarat csak néhány alkalommal regisztráltak.

A posztban arról is szó esik, hogyan lehet ilyen sok madarat megszámolni. Az igazgatóság természetvédelmi őrei folyamatosan figyelemmel kísérik a darvak jelenlétét, táplálkozó- és pihenőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti Park térségében. A darvak az éjszakát sekély vizű elöntéseken, lecsapolt halastavon töltik. Ezekre az alkonyati órákban szállnak be, és napkelte körül repülnek tovább.

Az alvóhelyre érkező csapatok esetében az élőhelyek mentén távcsövekkel várják őket a park munkatársai, így sokszor jó alkalom kínálkozik a csapatban lévő egyedek pontos számba vételére. Természetesen előfordul, hogy nincs mód a pontos számolásra, ilyenkor tíz madár térbeli kiterjedését „rávetítik” a csapat további részére, így pillanatok alatt meg tudják becsülni a csapat egész létszámát.

A másik módszer hajnalban zajlik: az első fényeknél, még a napkelte ideje előtt számolják meg a vízen pihenő madarakat. Ezt segíti, hogy több éjszakázóhely közelében vannak megfigyelőtornyok, madárlesek, amelyekből kissé felülről át lehet tekinteni a népes csapatokat. Illetve esetenként a modern kor technikai vívmányait is segítségül hívják, például a tavon pihenő madarak felé berepülve, a madarak zavarása nélkül, kellő távolságból fotók készülnek a csapatokról, amelyek aztán a számítógép képernyőjén nagyon pontosan adatot szolgáltatnak a számláláshoz.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mindenhonnan-meses-latvany-a-hortobagyi-darutenger-5701661/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában