Sakkfeladvány

2021.10.09. 14:30

Kitalálod, mi az ellenfeled célja?

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Sakkrovatunkban a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője. Először a legutóbbi fejtörő megoldását ismertetjük, a friss feladvány a lap aljára görgetve található meg.

Az ábrán a kötés taktika motívuma jelenik meg. A világos a jelzett lépésével leköti a sötét f6 lovát. Mire jut az olvasó a sötéttel a világos jelzett lépése után? – kérdeztük az előző feladványunkban.

A megoldás

Az alább látható nyilak segítenek. A kötés két fajtáját ismerjük: a valódi (amikor a király áll a lekötött figura mögött) és a nem valódi (amikor nem a király, hanem valamelyik másik értékes tiszt áll a lekötött bábu mögött) kötést. A valódi kötésnél a lekötött figura mögött a király áll, ezért az nem léphet el, mert sakkban (ütésben) maradna, a nem valódi kötés esetében a lekötött figura bármikor elléphet, ha megéri odaadni az addig védett tisztet.

Lépésről lépésre

A következő feladvány

Tanítványaimat arra kérem, hogy találják el, ellenfelük az ő lépésükre mit és milyen céllal fog lépni. Ha már nem találják el, akkor jöjjenek rá, mi az ellenfél lépésének az értelme. A Kedves Olvasótól is azt kérdezem: miért lépett sötét Bg5-öt? Mi a célja vele? Mit lépjen válaszul világos? – szól a sakkmester által „megkomponált” soron következő feladvány.

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. A fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában