Friss határozatok

2021.09.30. 11:34

Egyhangú döntések a debreceni közgyűlésen

Különösebb vita nélkül fogadta el a debreceni képviselő-testület az elé terjesztett javaslatokat a csütörtöki ülésen.

Fotó: Kiss Annamarie

Többek között döntöttek a Kodály Filharmónia Debrecen Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megalapításáról, a helyi építési szabályzat módosításáról, és Halász D. Jánost újabb öt évre megbízták a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vezetésével. Elfogadta a testület a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának 2021. első féléves jelentését; ennek kapcsán elhangzott, hogy a tervezetthez képest közel félmilliárd forinttal jobb az eredmény, és a második félév biztató tendenciát mutat. Illyés János (Civil Fórum Debrecen Egyesület) javaslatára az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület nem ingyen, hanem havi tízezer forintért kap meg használatra egy Batthyány utcai ingatlant. A képviselő azért kért módosítást, mert úgy véli, nem helyes, hogy havonta 2-3 szervezet kér ingyenes használatra helyiséget az önkormányzattól, „fejőstehénnek nézve” a várost. A módosítást egyhangúlag fogadta el a testület.

Mintegy 9 milliárd forinttal emelkedett meg Debrecen idei büdzséjének mérlegfőösszege; többek között erről szavaztak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, a Kölcsey Központban. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) rákérdezett két tételre: a Petőfi tér rekonstrukciója és a kismacsi kerékpárút építése várhatóan jóval többe kerül majd a tervezettnél. Papp László polgármester válaszában elmondta, hogy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokról van szó.

„Nem azt történt, hogy valaki elnyerte a munkát, majd pótmunkát többletköltségként jelentett be és emiatt kell módosítani, hanem a nyílt közbeszerzési eljárásban olyan ajánlatok jöttek be, melyek a korábbi becsült értékhez képest magasabb kivitelezési költséget tartalmaznak”

– magyarázta.

– Amikor folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban beérkeznek az ajánlatok, a nyertes ajánlattevő kihirdetésének feltétele, hogy az általa ajánlott árnak meglegyen a fedezete a költségvetésben. Az említett munkák kifizetésére 2022-ben kerül majd sor, most csak előzetes kötelezettségvállalásról van szó, amit a közgyűlés elutasíthat, és akkor fedezethiány miatt a közbeszerzést érvényteleníteni kell.

„Ha meglesz a fedezet, újra kiírhatjuk, de ez jelentős időveszteséggel jár, és annál valószínűbb az árak emelkedése”

– mutatott rá Szekeres Antal jegyző.

– A közbeszerzési eljárásban nincs arra lehetőség, hogy ártárgyalásokat folytassunk. Azt is mérlegelnünk kell, hogy ez a két projekt még a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus forrásaiból valósul meg, és ha most elutasítjuk, és új közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, akkor nem biztos, hogy beleférünk ebbe az elszámolási időszakba, melyben egyébként ez a forrás rendelkezésre áll – tette hozzá Papp László. – Az építési árak növekedése régóta tart. Ezeket a fejlesztéseket sok éve tervezték meg, már a 2021-es költségvetésnél kalkuláltunk az emelkedéssel, de ehhez képest is olyan árak jöttek be a közbeszerzési eljárásban, ami miatt módosítani kell – mondta.

Döntött a testület a Kodály Filharmónia Debrecen Nonprofit Kft. megalapításáról is. „A Debrecen város kulturális rendszereiben jelenleg zajló fejlesztéseknek köszönhetően, valamint a D2030 fejlesztési programban tervezett hangversenyterem-operaház beruházás mentén a város jelentősége a magyar klasszikus zenei életben még tovább növekszik. Az új zeneművészeti központot javarészt a város két hivatásos klasszikus zenei együttese, a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus fogja élettel megtölteni, így a következő években a város zenei életének vezetői számára a legfontosabb felelősség és feladat az, hogy Debrecen vonzó életpályát kínáljon a fiatal zeneművészeknek. A Kodály Filharmónia pandémia előtti, évről évre fejlődő mutatószámaiból adódóan, és a város kulturális stratégiájában betöltött kulcsszerepe miatt a szervezet működtetésének lehető leghatékonyabb módjára kell törekedni” – áll a vonatkozó előterjesztésben. Aszerint az országos előadó-művészeti szegmens kulcsszereplői az elmúlt években sorra alakultak át költségvetési szervből nonprofit gazdasági társasággá, hogy gördülékenyebb működésre, gyorsabb piaci reagálásra legyenek képesek.

Az új társaság három divíziót fog működtetni; a Kodály Filharmonikusok Debrecent, a Kodály Kórus Debrecent, és a város zeneművészeti feladatait összefogó produkciós igazgatóságot, mely a hangversenyélet koordinációján felül a nemzetközi zenei versenyek és fesztiválok programszervezője is.

Papp László polgármester emlékeztetett: amikor a Filharmónia igazgatója, Somogyi-Tóth Dániel pályázott a posztra, akkor már jelezte, hogy kezdeményezni fogja ezt az átalakítást.

Puskás István alpolgármester az új forma menedzsment szemléletét hangsúlyozta. Mint mondta, az átalakítás legfontosabb indoka, hogy az új társaság a zenekart és a kórust működteti egyben, erőteljesebben végez menedzser feladatokat nemcsak a saját tevékenységét, hanem a város komolyzenei életét illetően is. Az új forma az, ami a piaci alapú kultúrával jobban összhangban lehet. Természetesen mindezt a város más kulturális intézményeivel együttműködésben végzi majd.

Az egyik előterjesztés szerint a Cívis Ház Zrt. tulajdonában lévő, 28 négyzetméter területű, a Batthyány utca 20. földszint 1. szám alatti ingatlan ingyenes hasznosításba vételét kezdeményezte az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület. A szervezet jelenleg egy irodát bérel, azonban épületfelújítás miatt a jövőben azt nem tudja használni.

– Gyakorlatilag minden ülésünkön két-három ingatlant ingyenes hasznosításba adunk. Most is van egy kérelmező egyesület; ezzel olyan kaput nyitunk meg, amivel később nem tudunk boldogulni. Jöhetnek a bélyeggyűjtők, a Mátrát járók, vagy bármi más – mondta Illyés János (Civil Fórum Debrecen Egyesület). – Ez az egyesület korábban bérleti díjat fizetett, mi is kérhetnénk minimum annyit, illetve az összeget inflációs mértékkel emelni kellene. Az, hogy mindenki fejőstehénnek nézi a várost, nem járható út – hangoztatta.

Az egyesület eddig havi tízezer forintot fizetett bérleti díjként, ennek alapján a képviselők egyhangúlag elfogadták, hogy a Batthyány utcai ingatlanért is ennyit fizessen.

SzT

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/iskolak-es-ovodak-ugye-is-a-kepviselok-ele-kerult-5695808/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában