fotókkal

2021.08.29. 12:14

Kettős ünnepre gyülekeztek vasárnap a debreceni evangélikusok

Hálaadó családi Istentiszteletet tartott a Debreceni Evangélikus Egyházközség: felszentelték a Miklós utcai evangélikus bölcsődét.

Fotó: Kiss Annamarie

Pályázati támogatásból, valamint ötmillió forint saját forrás felhasználásával az egykori lelkészlakást alakíttatta át a gyülekezet bölcsődévé. A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő, új eszközökkel felszerelt játszószobákkal, zárt udvaros, saját játszótérrel rendelkező intézményben Napocska és Holdacska csoport indul.

Fabiny Tamás elnök-püspök az igehirdetés alkalmával a névválasztás okát is kifejtette. Mint mondta, a gyermekeknek beszélni kell az égiekről. – Tanítsuk a gyermekeket arra, hogy az Istenre figyeljenek, hogy a földiekről fölemeljék a tekintetüket a Napra, a Holdra és a csillagokra, mert azok Istenről beszélnek – mondta.

Egyetértenek törekvéseikkel

Debrecen önkormányzata kiemelten fontosnak tarja az egyházak támogatását, több felekezettel együttműködik és támogatja azok fejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseit. Barcsa Lajos alpolgármester ünnepi gondolataiban arra emlékeztetett: a Debreceni Evangélikus Egyházközséggel nemcsak kiváló kapcsolatot tartanak fönt, de egyetértenek a gyülekezet közösségépítő és intézményfenntartó törekvéseivel is. Mint mondta, az elmúlt három évben összesen 30 millió forintot különítettek el a város költségvetésében a Miklós utcai intézménykomplexum modernizálásra és a Piac utcai parókia felújítására.

Barcsa Lajos | Fotó: Kiss Annamarie

– A kálvinista Rómában nem kell külön hangsúlyozni a protestantizmus hagyományait, biztos vagyok abban, hogy ezeknek a közösségeknek nemcsak múltjuk, hanem jövőjük is van. Garancia erre, ha az egyház nyitott a fiatal generáció felé. Fontos a gyerekek hittel való megismertetése, erre a Miklós utcai intézményben minden lehetőség megvan.

„Kevés olyan templom akad, amelynek udvarán egy komplett játszótér áll”

– jegyezte meg az alpolgármester.

Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója azt hangsúlyozta: a bölcsőde átadása egyértelműen a jövőről beszél. Kifejtette, a mai modern teológia kutatásaiban az élő gyülekezetnek az egyik legfontosabb ismérve az, hogy minél több átjárható ajtót nyit a körülötte levő civil társadalom felé.

Az ünnepi Istentiszteletet után, a bölcsőde szentelését követően a családokat izgalmas élményekkel várta az egyház. Egyebek mellett közös ebéd, meseolvasás, arcfestés, zenés műsor, origami, pingpong és csocsó is szerepelt a programok között.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában