forró a helyzet

2021.07.01. 14:40

Már 238 szabadtéri tűz volt idén a megyében, tűzrakóhelyen se gyújthatunk lángot

Országos tilalom lépett életbe június 24-én.

A mostani száraz időben az avartüzek könnyen átterjedhetnek a fák koronáira is | Fotó: MW-Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma ugyanis kiszárította az erdők avarrétegét, ami meglepően gyorsan terjedő felszíni tüzek és ebből percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet. Több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöldterületei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá.

Jelentősen nőtt a koronatüzek létrejöttének kockázata is, így országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben. Az életbe lépett országos tűzgyújtási tilalom kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza!

A mostani száraz időben az avartüzek könnyen átterjedhetnek a fák koronáira is | Fotó: MW-Archív

Bírsággal sújtható

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is. A Nébih azt kéri, hogy sehol ne dobjunk el cigarettacsikket, használjunk hamutartót. Az eloltottnak vélt csikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.

A tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatunk. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett az érdeklődőket egy interaktív tűzgyújtásitilalom-térkép is szolgálja, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltás és évtizedes helyreállítás előzhető meg. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, bírsággal sújtható.

Leégett 350 „focipálya”

Papp-Kunkli Nóra | Fotó: Napló-archív

Mindezek kapcsán Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Napló érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy amíg 2020-ban Hajdú-Biharban 380 szabadtéri tűzhöz vonultak a tűzoltók, addig idén már 238 szabadtéri tűz volt a megyénkben. Mint megtudtuk, ez azt jelenti, hogy 2021-ben eddig körülbelül 350 focipálya nagyságú terület (175 hektár) égett le.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában