fotókkal

2021.07.07. 08:32

Lebegni, szárnyalni szabadon – ehhez elég egy erősen rögzített hammock is

A legjóga harmónia testnek, léleknek.

20210704 Debrecen Szabó Lukács Zita fitness és aerial yoga oktató mutatta be a légjóga szépségeit és jótékony hatásait a Nagyerdei Stadion mellett Fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló HBN

Fotó: Napló-archív

A stadion lombkoronaszinti futópályája korlátjára felfüggesztett színes hammockokon (színes kendő, vagy textilhinta) különböző testgyakorlatokat bemutató fiatalokra figyelhettek fel a vasárnap délelőtt arra járók. Előbb csak a textíliák előtt hajlongtak, nyújtották végtagjaikat, testüket, majd ugyanezt tették karjukat a függönybe csavarva, később pedig úgy, hogy a lábukat tartotta a textil. Majd a földtől elszakadva, végtagjaikat a hammockba helyezve, testükkel különböző pozitúrákat felvéve, összhatásában végtelen nyugalmat árasztva, ringatóztak egy-egy mozdulatlanságba merevedett gyakorlatban perceken keresztül. Nézelődők akadtak szép számmal, még a futók is lassúbbra vették lépteiket, néhányan meg is álltak.

Mint megtudtuk Szabó-Lukács Zitától, az esemény főszervezőjétől, hogy a jógastúdiója szabadtéri légjóga és légtorna bemutatót tartott. Elöljáróban elmondta, a légtorna a cirkusz vonalából ered, és kifejezetten légtánc- és légtornaelemeket tartalmaz, ami több erőt és állóképességet igényel, tehát a testnek nagyobb fizikai megterhelést jelent. A légjóga azonban ennél lényegesen egyszerűbb, hiszen jogalapokra épül, azt a mozgást átültették egy táncosabb formává, amit egy hintaszerű anyagban, a felfüggesztett erős textilben, a hammockban végeznek. Persze a légjóga gyakorlatanyagában is megtalálhatóak a klasszikus jóga ászanái.

Ha nincs elég testi erőnk...

Fotó: Szabó-Lukács Zita-archív

– A légjógához igazából nem szükséges mozgáselőképzettség, ami alapot jelenthet ennek a tevékenységnek a végzéséhez. Kezdőként is lehet csatlakozni az órákhoz. Az alapoktól indulunk, megismerjük az eszközt, megismerjük az alapgyakorlatokat, és együtt haladva építjük fel az órák gyakorlatanyagát. A légtorna egy kicsit már más a vonal, oda azért érdemes egy jó fizikai alappal érkezni – válaszolta Szabó-Lukács Zita kérdésünkre, miszerint, kell-e valamilyen fizikális előképzettség ahhoz, hogy valaki egyáltalán belekezdjen az igen látványos elemeket is tartalmazó testgyakorlásba. A beszélgetésünk további részében maradtunk a könnyebben elsajátítható, a testi-lelki és szellemi egység megteremtését szolgáló légjógánál.

– Jóga más változataihoz hasonlóan ezt is légzésszinkronnal végezzük, de ez nem teljesen ugyanolyan, mint a sima jógában. Abban azonban megegyezik, hogy a nyújtások, az erőkifejtések szempontjából összhangban kell lenni a mozgásnak és a légzésnek.

„Aki elkezdi a légjógát, rögtön nagy változásokat fog észrevenni a közérzetében.”

Maga a hammock segítségével végzett hinta ad egy kellemes testérzetet, amely oldja a bennünk lévő blokkokat. Olyan tudatalatti síkokat ér el, ami megnyugtatja az idegrendszert, és már alapjaiban véve kedvező hatást gyakorol az ember közérzetére. Illetve maga a mozgás is sok kihívást állít az emberek elé. A légjógázó minden szintet tud teljesíteni, a sikerélmény tehát már garantált első pillanattól kezdve. Mivel az eszköz sok mindenben a segítségünkre van, ezért testi szinten is gyors a fejlődés. Segít például abban, hogy el tudjunk végezni egy-egy gyakorlatot, egy-egy ászanát, amihez lehet, hogy alapjában véve még nem vagyunk eléggé hajlékonyak vagy erősek.

A jogastúdió-vezető elmondta azt is, hogy a szabadtéri produkcióval céljuk, hogy a gyakorlatot végzők a természetben jógázhassanak, továbbá megismerjék az emberek ezt a mozgásformát, amellyel végeredményben megteremthetik a testi-lelki-szellemi harmóniájukat. – A szabadban a lebegés, a szárnyalás élménye teljesen más síkon jelenik meg, mint bent a teremben – tette hozzá Szabó-Lukács Zita jógamester, jógaoktató.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában