Időjárás

2021.06.16. 15:19

Végre átlag fölött a hőmérséklet

A talaj felszínén már tapasztalható a csapadékhiány, a mélyben még van elegendő nedvesség.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egészen az elmúlt hét legvégéig száraz, nyári meleg uralkodott megyénkben, csapadék csak elvétve fordult elő vasárnap hajnalig. Egyre melegebb légtömeg határozta meg időjárásunkat Medárd, azaz június második hetében. A népi megfigyelés szerint csapadék szempontjából kritikus napon, illetve az időszak nagy részében alig volt csapadék a térségben, ez alapján a következő hetekre is inkább száraz időre következtethetünk.

Sok víz párolgott

Az időjárási modellek legfrissebb kimenetei ezzel nagyrészt egybevágnak, elszórt záporokra, zivatarokra azért számítani lehet majd az előttünk álló napokban, ahogyan az elmúlt héten is előfordult ilyen. Ezek csapadékhozama többnyire még a hétvégi frontátvonulással együttvéve sem haladta meg az 5-8 millimétert, mindössze egy-két helyen fordult elő 20 milliméter feletti hozam heves záporok, zivatarok nyomán.

A magas hőmérsékletek mellett a többször megélénkülő szél is jócskán szárította a felszínt: a napi párolgás az év során először haladta meg tartósabban az 5 millimétert, amely immár tetemes, 4-6 literes vízveszteséget jelentett napi szinten minden egyes négyzetméternyi talajfelszínről. A talajok felszíni hőmérséklete már 20 °C felett állandósult napi középértéken, ezzel párhuzamosan e rétegben a szabadföldi vízkapacitás, azaz a növények számára könnyen elérhető vízkészlet 30-50 százaléka köré csökkent a nedvességtartalom. A mélyebb rétegekben egyelőre jobb a helyzet, 1 méter mélységig tekintve 60-80 milliméternél sehol sem nagyobb a vízhiány ugyancsak a szabadföldi vízkapacitás mértékéhez viszonyítva.

Fotó: DEBRECENI EGYETEM – AKIT DTTI AGROMETEOROLÓGIAI ÉS AGROÖKOLÓGIAI MONITORING KÖZPONT

A száraz felszín így csupán a zsenge, sekély gyökérzetű vetések és a frissen ültetett palánták, csemeték esetében volt korlátja a fejlődésnek, a legtöbb állományunk vízellátottsága megfelelően alakult öntözés nélkül is. Ezek növekedése ismét gyorsult, hiszen végre az effektív hőösszeg is számottevően gyarapodott a nem túl hűvös, 12-17 fokos hajnaloknak és a már nyáriasan meleg, 30 °C-ot ostromló napi maximumoknak köszönhetően. A kumulált hőösszeg szempontjából érdekes napi középhőmérséklet jobbára 20 fok felett alakult, így a heti középérték hosszú idő óta először mutatott újra pozitív anomáliát a sokéves átlaghoz képest. A melegigényes kultúrákra számított hasznos hőösszegben április óta halmozódó lemaradás csak kismértékben csökkent, jelenleg 110-115 foknap körüli a megye területén, számottevő mérséklődésére az előrejelzések szerint június utolsó dekádjában számíthatunk.

Mi a hasznos hőösszeg?

A növények fejlődése nagyban függ a hőmérséklettől, ezt az összefüggést az agrometeorológiában egyebek mellett az effektív, más szóval hasznos hőösszeggel számszerűsítjük. Kiszámítása a középhőmérsékletből történik akképpen, hogy a kérdéses időszak napi középértékeiből kivonjuk a bázishőmérséklet értékét, majd – a negatív értékeket nullának véve – összegezzük a kapott hőmérsékleteket. A bázishőmérséklet fajra, fajtára jellemző érték, s azt a legalacsonyabb hőmérsékletet jelenti, amelyen a növény fejlődése megindul. Értéke búza és a legtöbb őszi kalászos esetében 1-2 °C, a gyökérzöldségek többségénél 2-4 °C, napraforgónál 4-5 °C, a burgonyánál 6-8 °C, míg a legtöbb csonthéjas gyümölcsfajunknál 7-10 °C, a kukoricánál 9-10 °C, a leginkább hőigényes dinnyefélék és a paprika, paradicsom esetében pedig 13-16 °C. A hasznos hőösszeg mérték­egysége a Celsius-fok, illetve a foknap, utóbbi csupán a mutató napi alapon történő számolására utal.

Debreceni Egyetem MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában