Ünnepi szentmise lesz

2021.06.01. 11:47

Újraszentelik a berettyóújfalui templomot

Palánki Ferenc megyéspüspök vesz részt az eseményen.

20210419 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Ökumenikus Istentiszteleten adtak hálát a 10 éves Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatért az Attila téri görögkatolikus főszékesegyházban. képen: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök

Forrás: Napló-archív

Fotó: Matey István

Teljes külső és belső felújítás után Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök újraszenteli a több mint 115 éves berettyóújfalui Jézus Szíve tiszteletére szentelt plébániatemplomot a június 5-én, szombaton 11 órától kezdődő ünnepi szentmisén – adta hírül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

A berettyóújfalui egyházközséget először az 1291–94. évi váradi püspöki tizedjegyzékben említik, Miklós bán birtokaként. A mai Berettyóújfalu és Berettyószentmárton területén számos Árpád-kori település létezett, melyek közül a legjelentősebb Herpály (régen Érpályi) volt. Itt épült fel 1170 körül az első templom – valószínűleg bencés, vagy premontrei nemzetségi monostor –, melynek ma is fennálló déli tornyát „csonkatoronynak„ hívják. A román stílusú templomrom műemlék.

Az 1425-ben épített Szent Miklós templomot a XVII. század elején a reformátusok vették birtokba. A két városrész katolikus egyházközsége közül a berettyószentmártoni az ősibb. 1905. november 15-től a Berettyóújfalu lett a plébánia, ahol a kései román stílusban, Jézus Szíve tiszteletére épített templomot 1905-ben a váradi püspök szentelte fel.

E plébánia területén született Pázmány Péter (1570–1637) bíboros, esztergomi érsek, aki oly sokat tett a rekatolizáció érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában