Történelmi visszatekintés

2021.06.05. 19:07

Hajdúszoboszlón is megemlékezést tartottak

Trianon nagy tragédia, amelyből mégis erőt meríthetünk – mondta Majoros Petronella alpolgármester.

Forrás: Tibai Irma

– Mi mind együtt teszünk és álmodunk városunkért, egy virágzó Hajdúszoboszlóért és szép Magyarországért. Ezek beteljesítéséhez, közös kivitelezéséhez merítsünk erőt a mai megemlékezésből, Trianon tanulságából, egy tragédia után talpra álló nemzet történetéből – e gondolatokat fogalmazta meg a jövőt tekintve Majoros Petronella alpolgármester a június 4-én késő délután megtartott ünnepi megemlékezésen. – Trianon nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája, mégis erőt meríthetünk belőle – fogalmazott az ünnepség szónoka, hozzátéve, gondoljunk a határon túl rekedt magyar közösségekre, a velük való kapcsolat erősítésére. – Csak együtt vagyunk erősek, és bár széttagoltan, de közösségként érhetünk el nagy eredményeket.

A továbbiakban emlékeztetett a trianoni szerződés Magyarországra nézve súlyos következményeire. A történelemben visszamenve nem feledkezett meg a trianoni előzmény I. világháborúról, ahol az akkori szoboszlói lakosság hét százaléka maradt oda. 1051 honvéd nevét vésték a templomkerti emlékműre, melyet 1927-ben állítottak.

Előretekintve az időben, méltatta az ország és Hajdúszoboszló talpraállását, ahol Pávai Vajna Ferenc szénhidrogén-kutatásainak köszönhetően feltárták a gyógyvizet, s a lehetőségre épített fürdő megteremtette alapjait annak, hogy ma itt található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, sok ezer helyi lakos megélhetését biztosítva.

Jelenkorunk nagy tragédiájáról, a koronavírus-járványról szólva reményét fejezte ki, hogy ez az időszak a végéhez közeledik. Gondolatsorainak befejező részében méltatta Hajdúszoboszló fejlődését, melyben új távlatok nyílnak.

Fotó: Tibai Irma

A megemlékezésen a történelmi egyházak részéről Czető Norbert református lelkész, dr. Lipták József római katolikus esperes, Fekete András görögkatolikus parókus szolgáltak. Az ünnepi műsort hajdúszoboszlóiak adták, köztük a művelődési központ művészeti csoportjának tagjai, továbbá Bogdán Gyöngyi és Buti Gergely, a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör két tagja, valamint Pál Tamás végzős gimnazista. Közreműködött a Zichy Géza Zeneiskola fúvószenekara.

Végül az emlékezés virágait helyezték el a különböző szervezetek képviselői. Az önkormányzat nevében Czeglédi Gyula polgármester és Harsányi István képviselő koszorúztak.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában