Közösségépítés

2021.06.29. 12:30

Hasznos miniveteményesek Debrecenben

A nagysándortelepiek bebizonyították: apró faládákban is megterem minden, ami kell.

– A vöröshagymákat már megettük, de ahogy látjátok, van itt paradicsom, paprika, uborka, és az eper is gyönyörűen piroslik már. Ez pedig itt petrezselyem és répa, amott pedig a hatalmas mentabokrok sorakoznak – vezette körbe a Naplót Aba-Horváth István közösségépítő a Nagysándortelepi Közösségi Ház különös kertjében egy bő héttel ezelőtt. A kiskert tulajdonképpen nem más, mint a betonon egymás mellett, szabályos sorokban elhelyezett faládák sokasága, amelyeket termőföldekkel töltöttek meg, azokban terem a sok finomság.

Kétkezi munka

Aba-Horváth István | Fotó: Kiss Annamarie

A ládikák csaknem két éve foglalták el a helyüket a közösségi ház hátsó udvarán, a bennük burjánzó zöldségféléket, néhány gyümölcsöt és fűszernövényt a nagysándortelepi nyugdíjasklub szorgos tagjai gondozzák. – Szívvel-lélekkel ápolják a szépkorúak az összes növényt, a termések pedig teljes mértékben a közösségünket szolgálják. Az összejöveteleken gyakran főzünk valami finomat ezekből a vegyszermentes alapanyagokból – taglalta Aba-Horváth István. Azt is megmutatta, miből készülnek a ládák. – Tavaly, amikor a Hódos-csarnok küzdőterét felújították, rengeteg fagerendát kaptunk ajándékba. Persze, már igencsak viseltesek voltak, de egy kis ráfordított munkával gyakorlatilag tökéletesre lehetett őket varázsolni – mutatott a faalapanyagra a közösségszervező.

Mint mondta, a munkafolyamat első lépése a csiszolás, aztán méretre vágják, majd lefestik és összecsavarozzák a deszkákat közmunkások, így állnak össze a gyönyörű ládák, amelyekbe aztán nejlon kerül, hogy a beletöltött föld ne peregjen ki. Azt is megtudhattuk, a közösségi ház játszóházi eszközöket kapott tavaly a DVSC kézilabdacsapatától, amelyeket a gyermekek azóta is nagy örömmel használnak.

Fotó: Kiss Annamarie

– Cserébe megígértük, viszünk egy kis színt a Hódos-csarnok elé. Most, hogy megújult az épület, elérkezett a mi időnk is: tíz faládát készítettünk egy hét alatt, s muskátlikkal, petúniákkal ültettük be azokat; a csarnok előtt kaptak helyet – részletezte Aba-Horváth István. Örömmel tudatta: a virágok pirosak és fehérek, a DVSC színeit hirdetik.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában