A gyermeklétszám jelenleg 10 fő

2021.06.07. 15:58

Elöregedés fenyegeti Kokadot

A település iskoláját bezárták, a polgármester fél, hogy az óvoda is hasonló sorsra jut.

Forrás: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

Mindössze 685-en élnek jelenleg az aprócska Kokadon. Ez a lélekszám ugyan nem meglepő, de a lakosság átlagéletkora aggodalomra ad okot. – Egyre inkább elöregedik a falu. Emiatt bezárták az iskolánkat, és veszélyben az óvodánk is, hiszen ha a szülők az iskolás gyermeket már úgyis átviszik máshová, akkor valószínűleg az óvodást is át fogják – számolt be lapunknak Ozsváth István polgármester.

Mint elmondta, már most nehézségekbe ütközik az intézmény fenntartása, ugyanis a jelenlegi gyermeklétszám csupán 10 fő. A bezárás azért is tragikus lenne, mert Kokadnak már rendkívül korán, az 1800-as évek végén önálló óvodája volt. Az önkormányzat mindent megpróbál, hogy elkerüljék az intézmény megszüntetését. – Nyitottak lennénk rá, hogy egyházi fenntartású óvodát, iskolát létesítsünk a településen, bármelyik felekezettel együttműködve.

„Erre a térségben is lenne igény, ugyanis a gyermekösszetétel miatt számos nehézséggel küzdenek az oktatási intézmények.”

Szerintem erre az lehetne a megoldás, hogy külön tanítjuk az okulni vágyó diákokat, megadva nekik az esélyt egy minőségi színvonalú oktatásra – osztotta meg véleményét a polgármester, hozzátéve, előrelépés még nem történt az ügyben.

Bár nagyon várnák őket, a határ menti településre a debreceni ingatlanár-emelkedés ellenére sem települnek ki a fiatalok. A polgármester szerint ennek az oka részben az oktatási intézmények hiányával, részben pedig a falu ingatlanjainak helyzetével magyarázható. – Sok rendezetlen tulajdonú ingatlanunk van. Akad, ami ötször cserélt gazdát az elmúlt évben, és olyan is van, amit szerettek volna megvenni, de nagy tartozás terheli – mondta a Naplónak.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában