Lehet ünnepelni!

2021.06.05. 11:30

A ballagásokon nem kérnek védettségi igazolványt

Az iskolák már készítik a tarisznyákat.

20210529 Gyula Ünnepélyes keretek között tartották meg a ballagást a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégiumban. Kilencvenöt diák köszönt el az eseményen alma materétől. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Bencsik Ádám

Bár hónapokig képlékeny volt, szervezhetnek-e ballagási ünnepséget a nevelési és oktatási intézmények, most már kormányrendelet rögzíti, hogy május 25. után megtarthatók az ünnepségek. A rendezvények helyszíne az udvar, a hozzátartozóknak pedig kötelező maszkot viselniük. Az óvodai ballagások már elkezdődtek, de több nevelési intézmény még az elkövetkező hetekben vesz búcsút a nagycsoportosaitól. – Idén egy kicsit más köntösbe kellett bújtatni az óvodai ballagásunkat, bár nagy segítségünkre van a ballagási rendezvények megtartására vonatkozó kormányrendelet – mondta a Naplónak Feketéné Kavisánszki Györgyi, a Debreceni Református Kollégium Óvodájának intézményvezetője.

El kell szakadniuk a 22 éves hagyománytól, a nevelési évet idén nem elköszönő óvodai nappal zárják, amelyhez korábban vasárnapi, ballagó istentisztelet társult.

Most egy ballagóhetet tartanak, ahol öt délelőtt a nagycsoportosok kívánságára épül. – Megtartjuk a templomi, családi istentiszteletünket azzal a változtatással, hogy nem a megszokott gyülekezet közösségében, hanem jövő hét pénteken, így a létszámkorlátot is be tudjuk tartani. Igyekeztünk józanul, megfontoltan, valamennyi járványügyi intézkedést betartva megszervezni ezt az alkalmat, hiszen legalább itt együtt lehetünk a családokkal – fogalmazott az óvodavezető. Úgy rendelkezett, hogy egy ballagó gyerekhez négy hozzátartozó érkezhet, így tartható a távolság a templomban is. Bár az udvarra is szervezhetnék a rendezvényt, az óvoda adottságai miatt nem tudnak ezzel a lehetőséggel élni.

Hol így, hol úgy

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola is szervezi már a ballagási ünnepségét, Pallósné Bodnár Erika intézményvezető ennek menetéről beszélt. – A gyerekek leballagnak az iskola épületéből, szabadtéren lesz maga az ünnepi műsor, a búcsúzás és a búcsúztatás. Majd az osztályok visszavonulnak a termeikbe az osztályfőnökökkel, ők ott kisírják magukat. Szinte mindig kisírt szemekkel szoktunk kimenni az osztályteremből, nagyon nehéz elválni a gyerekektől, hiszen nyolc év alatt a szívünkhöz nőnek – vallja.

Bár az intézményvezetők saját hatáskörben szabhatnak létszámkorlátot, az iskolaigazgató nem maximalizálta a ballagáson részt vevő hozzátartozók számát.

Kelemen Gabriellának, a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjének kellett megkötéseket tennie ebben a tekintetben, hiszen egyházi fenntartású iskola révén sajátos helyzetben vannak. A templom az iskolaépület közelében van, itt tartják majd a búcsúünnepséget. – Az iskolaudvaron átballagva egy ünnepi istentisztelettel köszönünk el a nyolcadikosainktól. Egyébiránt csak az udvaron szervezhetnénk, így viszont a templomban tudjuk korlátozott számban fogadni a vendégeket. Egy diákhoz négy hozzátartozó érkezhet, hiszen figyelembe kell vennünk a templom befogadóképességét – tudatta az iskolaigazgató.

Nem tartották online

A középfokú oktatási intézmények egy része a hagyományos időpontban, az érettségi hetét megelőzően online megtartotta a búcsúünnepséget. Vannak olyan középiskolák, amelyek az enyhítések reményében kivártak. Így tettek a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban is, itt június 25-én egy komplex rendezvénnyel búcsúznak a végzősöktől. – Még mindig reménykedünk abban, hogy változnak a feltételek.

„Jelen állapot szerint szabadtéren már tartható a ballagás, és gyakorlatilag csak maszk használata kötelező.”

Most ennek a szellemében tervezünk egy hagyományos ballagást az iskola udvarán, szülőkkel, rokonokkal, az aktuális szabályokat betartva – ismertette Dobránszky Sándor intézményvezető.

Hozzátette: – Az ünnepség után szeretnénk még megtartani az elmaradt programokat, az iskolában maradunk a diákjainkkal, a tanulók szerenádoznak, elbúcsúznak a tanároktól, vidám vetélkedőt szervezünk nekik, illetve egy grillpartit tervezünk zárásképpen – osztotta meg lapunkkal. Az Ady igazgatója egyelőre nem korlátozza a ballagáson részt vevők létszámát. Bevallása szerint az aktuális jogszabályokban kicsit elvesztek, nem teljesen egyértelmű, hogy az 500 fős korlátot a ballagásokon is figyelembe kell-e venni.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában