riport

2021.05.16. 13:34

Kiderítettük, miért emelkedhet a közeljövőben a tojás ára

Akár 20 százalékkal is emelkedhet a tojás termelői ára hazánkban.

Budapest 2020.09.28. Auchan áruház foto: Kallus György/Világgazdaság

Fotó: illusztráció / MW-archív

– A takarmány­árak az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedtek, és az előrejelzések azt mutatják, hogy hiába lesz majd új termés, nem várható árcsökkenés. Sőt, inkább további emelkedés jöhet a gabona­árakban – tájékoztatta a Naplót dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.

Egyre népszerűbb

A szakember kiemelte, hogy legalább 30 százalékos takarmányár-emelkedésről van szó, ebben az esetben hozzávetőlegesen 20 százalékos termelőiár-emelkedés lenne indokolt. – Az, hogy ezt a fogyasztói ár hogyan követi, már a kereskedőktől függ, a bolti árakat ők határozzák meg – szögezte le lapunknak nyilatkozva.

Molnár Györgyi | Fotó: M. Gy.-archív

Az étkezési tojás hazánkban nagyon jó áron kapható, hiszen például Nyugat-Európában és az Európai Unió számos országában jóval többet elkérnek ezért az élelmiszerért, mint nálunk – hangsúlyozta dr. Molnár Györgyi. Mint mondta, 2012–13-ban nagy volt az árérték-emelkedés, akkor a tojás darabára 50–60 forint volt. Megtudtuk azt is, hogy ennek az átlag­árnak az esetében a közepes méretű tojás árára kell gondolni. – Ez talán soknak hangzik, azonban ha bele­gondolunk, a tojás – még ha 60 forint is darabja – még mindig a legolcsóbb teljes értékű fehérje. Aminosav-összetételét tekintve is az egyik legkiválóbb táplálék, hiszen csak a C-vitamin és a rostok hiányoznak belőle – érvelt. A szakértő elmondta: a hazai tojásfogyasztást nézve egy személy átlagosan 243 tojást eszik évente, és ez a szám évről évre emelkedik. Amikor a pandémia miatt hirtelen bezártak az éttermek, menzák, egyre többen főztek otthon, így nagyon megnőtt a kereslet a tojás iránt. Megerősödött a kiskereskedelmi forgalom, míg az éttermekben, hotelekben lecsökkent az igény. – Ez leginkább a feldolgozókat sújtotta, akik tojáslé, tojáspor gyártásával foglalkoznak, hiszen abban az ágazatban jelentősen csökkent a termelés – érzékeltette.

Számít a méret is

Mint megtudhattuk, a hazai vásárlók csaknem 90 százaléka a magyar termelésű tojást keresi a boltok polcain, választásukat pedig leginkább a méret határozza meg. – A tojások mérete lehet kicsi, közepes, nagy és nagyon nagy (S, M, L és XL). Sokáig a legkisebbet vásárolta a hazai lakosság túlnyomó többsége, mondván, hogy „kis tojásnak kicsi az ára”. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen míg súlyuk egyenként 53 gramm alatt van, ha vesznek belőle 8-10 darabot, és megfigyelik az össztömegét, már nem biztos, hogy olcsóbbra jön ki ár-érték arányban a kis méretű tojás, mint a nagyobb társai – taglalta dr. Molnár Györgyi.

Kiemelte, hogy az utóbbi években a kereskedőláncok visszajelzései alapján is az „M” és az „L” méretű tojások irányába fordulnak a vevők.

Így tulajdonképpen manapság ez a két kategória fogy a legjobban; arányaiban talán kicsit több fogy a közepes méretűből. A szakértő elmondta, a vásárlók körében a legnépszerűbb a ketreces tojás, majdnem 90 százalékuk ezt a fajtát keresi az üzletekben. – Ennek több oka is van: ez a legtisztább és a legolcsóbb is. Szűk 10 százalék választja a madárházas rendszerekből kikerülő tojást. Illetve, nagyon minimális mennyiségben fogy a bio- és a szabad tartású tojás, és ez utóbbiaknak az ára is jóval magasabb – mutatott rá dr. Molnár Györgyi.

Fotó: illusztráció / MW-archív

A kis méretűeknek szebb a sárgájuk

Általánosságban elmondható, hogy a boltokban 360 forinttól egészen 500 forintig terjed egy doboz (10 darabos) közepes méretű tojás ára. A piacon a legtöbb árus az S-es méretet 30 forintért adja, az M-eset 35-36 forintért, a nagy méret szinte minden árusnál 40 forintba kerül. – Van, akit az árak befolyásolnak legjobban, így a legolcsóbb, kisebb tojást vásárolja, de van, aki inkább a nagyobbakat, mert épp azokra van szüksége egy adott recepthez. Sokan az L-es méretet kedvelik, úgy vettem észre – nyilatkozta a Naplónak Tóth Tibor. A piaci tojásárus azt mondja, ő még nem tervezi az árak emelését, ugyanis egyszer már megpróbálta, és csökkent a forgalma. – Húsvét előtt valamivel drágábban adtam a tojást: nem 30 forint volt a legkisebb méretű, ezért a vevők inkább elmentek más árusokhoz, ahol volt „harmincas” tojás.

„Egyelőre nem emeltünk, de valamikor muszáj lesz, és ezzel a konkurencia is így van”

– jelentette ki.

Tóth Tibor egyelőre nem emelt a tojásárakon | Fotók: Kiss Annamarie

– Általában olyan árusoktól vásárolom a tojást, akiket már jól ismerek. Jobban szeretem a kis méretűeket, mert azoknak szebb a sárgája – mondta Pokol Gyuláné, miközben vászontáskájába helyezte a megtömött tojástartót. Papp Sándorné is a legkisebb tojásokból vitt magával tízet. – Leginkább az árak alapján szoktam dönteni, általában mindenhol az olcsóbb termékeket keresem – osztotta meg velünk. Mindig a piacokon szokott vásárolni, mert ott frissebb az áru.

Pokol Gyuláné és Papp Sándorné

Tóth Tibortól azt is megtudtuk: nyáron különösen oda kell figyelni a tojás megfelelő tárolására, hiszen a melegben könnyebben megromlik. Mint mondta, nem kötelező hűtőben tartani, de 18 foknál magasabb hőmérsékleten tárolni már nem szabad.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában