Visszatérhettek a hívek

2021.05.31. 14:32

Hosszú idő után végre újra konfirmálhattak Debrecenben is

A pandémiát követően idén pünkösdkor ismételten lehetőség nyílt a hit megerősítésére.

Forrás: Molnár Péter

A vírusidőszak enyhülésével az egyházak gyülekezetei is visszatérhettek templomaikba. A Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség lelkipásztora, Püskiné Szécsi Judit a lecsengő pandémia utáni helyzetről és a konfirmáció fontosságáról beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

A vasárnapi, pünkösdi istentiszteleten Püskiné Szécsi Judit és férje, Püski Lajos hosszú idő után örülhetett együtt a gyülekezettel a fiatalok konfirmálásának. – Szeptemberben megismerkedtünk, november közepéig szépen haladtunk, akkor azonban jött a zárás. Január közepétől március közepéig újra találkozhattunk, majd húsvéttól egészen május elejéig újra be voltunk zárva. A vallástétel, illetve a fogadalomtétel pünkösd előtti szombaton történt, a 16 fiatal pedig pünkösd vasárnapján úrvacsorázott először a templomban. Öröm számunkra, hogy újra találkozhattunk a gyülekezettel, hiszen az online istentiszteleteken, egy üres templomnak prédikálni kifejezetten nehéz volt – tette hozzá a lelkipásztor.

Nagy lépés

A konfirmált növendékek idén a gyülekezeti táborban válhatnak ifjúsági csoporttá, a pandémia miatt ez a tavalyi évben szintén elmaradt. Püskiné Szécsi Judit több mint 25 éve készíti fel a fiatalokat, és mérföldkőként tekint a konfirmációra. – Tulajdonképpen a hitoktatásból kapom a konfirmálni készülőket, és az ifjúsági csoportvezetőknek adom tovább őket. 12-13 éves korban hittanról érkeznek, ahol az alapvető ismereteket elsajátították, a konfirmációi oktatáson pedig az üdvtörténet megértésében próbálunk segíteni. A konfirmálás során megismerhetik az egyház Urát, Jézust, az egyház tanításait és az egyházunk életét. Ez egy mérföldkő, ami a gyermeki hit és a fiatal kori hit között van. Amikor öntudatra ébrednek, akkor az egyfajta kinyilvánítása annak, hogy keresztyénként szeretnének élni – összegezte a lelkész.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában