fotókkal

2021.05.05. 07:30

Gyönyörű a tavaszi látkép a postapalota felső szintjeiről

A szemközti múzeum tavaly volt, a postapalota pedig idén 90 éves.

Fotó: Vass Attila

Az egyik legszebb, és leginkább a régi formájában pompázó helyünk a Déri tér. Nevezetességeit a napokban vettük szemügyre a postapalota felső szintjeiről, ahonnan a Hatvan utca eleje is jól belátható. A teret is lezáró épületegyüttes 1931 tavaszán nyílt meg, és az a Münnich Aladár tervezte, aki a szomszédos – tavaly májusban szintén 90 éves – Déri Múzeumnak is a társtervezője volt. A Debreceni Postaigazgatóság 2020-ban lett 100 éves, mivel 1920. április 17-én adták ki a rendeletet a felállításáról. A díszes palotának egy erkélye és megannyi ablaka van. Aki kikukkant ezekből, gyönyörködhet a Déri Múzeum neobarokk stílusú épületében is, mely az egykori Pap tava, illetve botanikus kert helyén tündököl. Oldalt egy másik – ugyancsak cívissárga – különleges épület is megcsodálható, mégpedig a Nemzeti Bank egykori épülete, mely szintén hamarosan jubilál. Az 1933 októberére megépült házat Hübner Tibor tervezte, a falát pedig az idén 140 éve született Medgyessy Ferenc kompozíciói díszítik – miként a tér nagy részét is.

Az igazgatóság túloldalán a Hatvan utca tárul fel a magasból. Megcsodálható onnan a sarki áruház, a vízügyi és a környezetvédelmi székházak, a Bartók terem és a szintén lenyűgöző Sajó-bérház is (1931). Ezekben nemcsak a gazdag múltjuk és a jubileumaik a közösek, hanem a környékük változása is, amely a tavasznak köszönhető: e nevezetességeinket is már egyre dúsabb és zöldebb lombkoszorúk övezik.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában