oltalom alatt

2021.04.02. 12:05

Védett gyógynövényeink: semmit sem a kéznek, mindent csak a szemnek

Vásárolni sem érdemes, a földből kiásni pedig egyenesen tilos egyes gyógynövényeket.

Jellegzetes boholykabátjáról hamar felismerhető a védett kökörcsin | Fotó: Shutterstock

Vannak védett gyógynövények, illetve olyanok is, amelyek ugyan nem élveznek védelmet, de a termőhelyük oltalom alatt áll. Ezeket tilos gyűjteni – figyelmeztet Váradi Zoltán, a Természettár vezetője.

A szakember elmondta: legismertebb tavaszi védett gyógynövényeink közé tartoznak a kökörcsinek. Hazánkban több fajuk honos. – Ezt a gyógynövényt nagyon könnyű felismerni lila színű virágzatáról és jellegzetes bolyhairól. Utóbbi védelmet biztosít számára, hiszen márciusban még viszonylag alacsony a hőmérséklet, és a növény a boholykabáttal védekezik a hideg ellen. Debrecen könyékén a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet Kék-Kálló-völgy elnevezésű területén található nagyobb kökörcsinpopuláció. Azt javaslom, hogy csak csodáljuk ezt a növényt. Ha valaki fotót készítene róla, akkor még a mutatós felvétel eléréséért se takarítsa meg a közvetlen környezetét, hiszen ez is gondot jelenthet, ha pedig még le is hasal a kép elkészítéséhez, akkor a körülötte lévő növényeket is elpusztítja. Fontos, hogy ezekben a gyógynövényekben ne tegyünk kárt. Csak gyönyörködjünk a szépségükben, és semmiképpen ne ássuk ki, ne vigyük haza őket. Ezek a növények olyan helyen teremnek, olyan helyen virágoznak, amelyek a saját adott életkörülményeiknek megfelelő. Így tehát hiába is ásnánk ki, otthon, a saját kertünkben elültetve már nem biztos, hogy életben maradnak, hiszen ez már merőben más élettér – figyelmeztetett.

Jellegzetes boholykabátjáról hamar felismerhető a védett kökörcsin | Fotó: Shutterstock

Jótékony vagy mérgező?

Váradi Zoltán elmondta: elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük a gyógynövényeket. – Egy másik tavaszi gyógynövényünk a májusi gyöngyvirág, ami legfeljebb természetvédelmi területen élvez oltalmat. A gyöngyvirágot egyébként sokan összetévesztik a medvehagymával. Erre kiemelten oda kell figyelni, mert az ehető medvehagymával szemben a gyöngyvirág halálos mérget tartalmaz. Ugyanígy az őszi kikericset is összetéveszthetik a medvehagymával, ugyanis annak tavasszal vannak zöld levelei. A kulcs a megoldáshoz annyi, ha megtanuljuk, hogy a medvehagymának kellemes, hagymaszagú a levele, erről tudjuk biztosan beazonosítani – osztotta meg.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/hazankban-kevesbe-terjedt-el-a-teaivas-kulturaja-a-gyogyteak-fogyasztasanak-rendje-van-5137330/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában