olvasói panasz alapján

2021.04.15. 07:30

Gyakran illetéktelenül foglalnak el mozgáskorlátozott parkolókat Debrecenben

A közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik a területhasználat jogosultságát, de így is vannak ügyeskedők.

Mozgáskorlátozott olvasónk arról beszélt, hogy az illetéktelen foglalók miatt sokszor nem fér a fenntartott várakozóhelyekhez | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A Vár utcai vásárcsarnok melletti mozgáskorlátozott-parkolókat gyakran foglalják el illetéktelenek – jelezte a Napló egyik olvasója, aki emiatt azt is kérdezte, hogy lehetne-e gyakrabban ellenőrizni a mozgáskorlátozott-parkoló használóinak jogosultságát. Panaszát továbbítottuk a debreceni polgármesteri hivatalnak, elöljáróban azt tudakolva: kik használhatják a mozgáskorlátozottaknak kijelölt, fenntartott parkolókat?

Mozgáskorlátozott olvasónk arról beszélt, hogy az illetéktelen foglalók miatt sokszor nem fér a fenntartott várakozóhelyekhez | Fotó: Kiss Annamarie

Az érintetteknek szabad

Válaszában az önkormányzat rámutatott: a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet szerint a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhely igénybevételére vonatkozó jogosultság azt a mozgásában korlátozott személyt, valamint a mozgásában korlátozott személyeket szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet szerint a parkolási igazolványt a járműben elhelyezte.

Érdeklődtünk általánosságban arról is, hogy parkolhatnak-e a kijelölt helyeken kívül is a mozgáskorlátozottak és az őket szállítók? Mint a levélből megtudtuk, a mozgásukban korlátozott személyek, valamint a mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű vezetője parkolhat a közterületi térítés nélkül és térítés ellenében igénybe vehető parkolóhelyeken is.

Megkérdeztük azt is, hogy kell-e fizetniük a mozgáskorlátozottaknak és az őket szállítóknak bárhol is a parkolásért? Ennek kapcsán a polgármesteri hivatal így fogalmazott: a jogosultak (vagyis a mozgásukban korlátozott személyek, valamint a mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű vezetője) a közterületi térítés ellenében igénybe vehető parkolóhelyeket díjmentesen használhatják.

Figyelik az igazolványokat

Panaszosunknak arra a konkrét kérésére, hogy lehetne-e gyakrabban ellenőrizni a Vár utcai vásárcsarnok melletti, mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolók használóinak jogosultságát, a hivatal hangsúlyozta: a parkolók használatát a DV Parking Kft., valamint a Debreceni Közterület Felügyelet végzi. Ez azt is magában foglalja – tudtuk meg –, hogy folyamatosan ellenőrzik a jogosultságot bizonyító igazolványok meglétét is.

A jogos parkolóhasználók és a hatóság dolgát nehezítő ügyeskedők sajnos ennek ellenére is vannak. Amikor az olvasónk által jelzett parkolót a Napló munkatársa is felkereste, megállapíthattuk, hogy a három várakozóhely foglalt volt, s a szomszédos elzárt részen is állt gépjármű. A szélvédők mögött azt is láthattuk, hogy a négy közül az egyik kocsi kesztyűtartóján volt mozgáskorlátozott-igazolvány, a többi autóban nem. Hasonlót tapasztaltunk az Új Városháza felőli parkolóban is, ahol a mozgáskorlátozottak parkolójában olyan autó állt, amin nem jelezték a jogosultságot.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában