közlekedésfejlesztés

2021.04.19. 11:32

A Kánya és az Új utca is megújul Debrecenben

A Kánya utcát egyirányúsítják majd a munka befejeztével.

Fotó: Kiss Annamarie

A város az ez évi költségvetésben meghirdetett nagy és átfogó közlekedésfejlesztési programja megfelelően halad előre – fogalmazott Papp László polgármester a Kánya utcában hétfő reggel. Mintegy 200 méter hosszan kap új aszfaltburkolatot ez az utca, erről beszélt a polgármester. – A Kánya és az Új utcák aszfaltozásának a kezdeti munkálatainál tartunk, már elkezdődtek itt a közműkiváltások és az útépítés előkészítése. Ebben az évben 25 utca vonatkozásában hirdettük meg a lakossági kezdeményezésre megvalósuló utak építését, ezek jelentős része a keleti városrészre esik – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Hozzátette, a következő hónapokban számos helyen indulhatnak el a munkálatok a keleti városrészen. – Nemcsak a lakossági kezdeményezésre megvalósuló utakról beszélhetünk, hanem egy nagy és átfogó kerékpárút-fejlesztésről is. A Vágóhíd utcától a Panoráma útig fog megvalósulni a keleti városrész egy nagyon fontos, részben hivatásforgalmi, részben pedig turisztikai célok betöltő kerékpárút-hálózat fejlesztése, és a Vágóhíd utca csomópontjának bővítési munkálatai is zajlanak – tudatta a polgármester. A Kánya utca esetében mintegy 200 méter hosszan épül új út, az Új utca esetében pedig 40 méternyi zsákutca-szakasz újul meg. Az utak 75 centiméteres padkával épülnek, valamint a Kánya utcát egyirányúsítják is. Papp László elmondta, a csapadékvíz-elvezetéssel együtt fog megépülni út, reményeik szerint a nyár végére. A beruházás összköltsége 28 millió forint.

Fotó: Kiss Annamarie

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte, a kertségi részek fejlesztése nem egyszerű, hiszen az elmúlt évtizedek nyomán azt látjuk, hogy a beépítettség és az utcaszélesség nem feltétlenül a mai kor kívánalmainak megfelelően alakult ki. – Ha aszfaltos utat építünk, akkor egyúttal a mai szabványoknak megfelelően muszáj egyirányúsítani is. Ez egyik oldalon jó, hiszen növeli az ember komfortélményét, ha kényelmesen tud közlekedni, másrészt a megszokott közlekedési útvonalakat újra kell rajzolni – hangsúlyozta. Hozzátette, a város a kertségi programot töretlenül, évek óta kiszámíthatóan folytatja.

Fotó: Kiss Annamarie

Kovács István önkormányzati képviselő elmondta, a körzetben a Kánya utca az első, ahol új út épül az idén, de nem az utolsó. – A Vasutas és a Kisbánya utca folytatását tervezzük új útburkolattal ellátni ebben az évben. A Vágóhíd utca jobbra kanyarodó sávjánál is elkezdődtek a munkálatok, illetve hamarosan a hozzálátnak a Diószegi úton a kerékpárút-építéshez is – tudatta a képviselő. Kiemelte, a Kertségi Fejlesztési Program keretében folyamatosan fejlődik, újul a város.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában