Újfajta méreg gyilkolt

2021.02.26. 15:22

Gyötrő kínok és porrá zúzott csontok a madárkórházban

„A frusztrációt, elfojtott indulatokat a bokszzsákon kérjük levezetni, nem az ég madarain.”

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Végre egy sikeres nyomozás: a rendőrség elkapta a Tolna megyei lövöldözőt – adta hírül dr. Déri János a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány honlapján. A beszámoló szomorú apropóját az adta, hogy a napokban már a sokadik lőtt sebbel érkező vetési varjat látták el a szárnyasok menedékhelyeként ismert intézményben.

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

A rutinos orvos megjegyezte, előre borítékolható volt, hogy lövedéket találnak a sérült varjú vállában, amint azt később a röngtenfelvétel is igazolta. Rendszerint ebben a testrészben akadnak el a golyók, miután széttörik a felkarcsontot, amelynek vastagsága nagyjából megegyezik a lövedék kaliberével. Így aztán a lőszer nem csak kettétöri, de szilánkosra repeszti, jóformán porrá zúzza a csontot. A sokat látott szakemberek azonban nem ijednek meg a kihívástól, a legreménytelenebb látvány ellenére is teszik a dolgukat. A műtétek rendszerint elérik céljukat, ahogy dr. Déri János fogalmazott, addig próbálják, amíg nem sikerül. Az még kérdéses, hogy a beteg képes lesz-e újra repülni, ám ez már nem csak az orvosokon múlik.

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Sok-sok példány elszenvedi a varjakkal szemben táplált ellenszenvet, pedig a vetési varjú védett, hasznos a mezőgazdaság számára és a telepein fészkelő kék vércsék legfontosabb fészekadója. – Ezen kívül okosak, szépek, élnek, éreznek, és ha bántják őket, szenvednek. Lövésük állatkínzás, természetkárosítás, orvvadászat és szabálytalan légfegyverhasználat miatt büntetendő cselekmény, leginkább bűncselekmény – hangsúlyozta dr. Déri János.

Halálos méreg

Néhány nappal ezelőtt egy pórul járt egerészölyv is rászorult a madármentők segítségére. Először enyhébb görcsök, majd pulzáló pupillamozgás utalt karbofurán-mérgezésre. Az ilyenkor alkalmazott injekció általában véve percek alatt visszafordítja a folyamatot, és a tapasztalat szerint pár nap kezelés után a beteget akár el is lehet engedni. Ebben az esetben azonban nem így történt. Semmilyen gyógyszeres kezelés sem tudta megakadályozni a madár egész testére kiterjedő görcsöt, fejét hátra hajtva, farkát meredeken felcsapva, harmonika szerű szárnytartással vergődött rohamokban minden kezelés ellenére, amíg el nem csendesedett. Egy újfajta szer végzett vele és még két társával, amelyeket a helyszínen keresőkutyákkal derítettek fel az illetékesek – osztotta meg szomorúan a hortobágyi madárkórház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában