Közeleg a szezon

2021.02.28. 12:39

A horgászatot is utolérte a digitális forradalom

Ezekben a hetekben adják le a fogási naplókat, váltják ki a horgász­engedélyeket.

Bár még horgász „holtidény” van, de vannak horgászattal kapcsolatos teendők, amikre épp ez az időszak a legalkalmasabb. A horgászok most adják le az elmúlt évi fogási naplójukat, és váltják meg az idei szezonra a különböző engedélyeket. Erről kértünk tájékoztatást Tóth Sándortól, a csökmői Réti Csík Horgászegyesület elnökétől.

Fotó: Tóth Sándor-archív

Díjmentesen letehető

– Sokan ilyenkor gondolkoznak el azon, hogyan válhatnak horgásszá, hogyan szerezzenek horgászvizsga-bizonyítványt – mondja Tóth Sándor, akit naponta keresnek meg a horgászok, leendő horgászok tájékoztatásért. Ilyenkor elmondja nekik, hogy a horgászvizsga 2019. január 1-től díjmentes. Horgászvizsga azonban kizárólag tízéves életkor betöltésétől tehető. A horgászvizsgán való részvételt a HORINFO rendszerében történt sikeres horgászregisztrációhoz kötik. 2021-től azonban gyökeresen megváltozott a horgászvizsga lebonyolítása, az arra való jelentkezés. A leglényegesebb különbség a korábbi évekhez képest, hogy a horgászvizsgát elektronikusan tehetik le a jelöltek, a horgász-vizsgabizottságok azonban továbbra is megmaradnak, tehát nem otthon elvégezhető online tudáspróbáról van szó. Ami azt jelenti, hogy a vizsgázó az általa kiválasztott vizsgabizottság meghirdetett időpontjában megjelenik, és az elé helyezett tableten ad számot tudásáról.

A Réti Csík Horgászegyesület elnökét gyakran faggatják arról is, hogyan lehet jelentkezni horgászvizsgára. Tóth Sándor minden érdeklődőnek elmondja, hogy csak a már említett HORINFO rendszerben regisztrálva és a vizsga online időpontfoglalásával lehet megkezdeni a vizsgát. Aki harminc kérdésre helyes választ ad, már sikeresen vizsgázik. A kérdések megválaszolására egy óra áll rendelkezésre. Sikeres vizsga esetén a vizsgabizonyítvány automatikusan betöltődik az adatbázisba, ezért állami horgászjegy igénylésekor nem kell magukkal vinniük. Nem szabad elfelejteni, hogy a tizenötödik életévüket az aktuális évben betöltő horgászoknál kötelező a Magyar Horgászkártya igénylése is. Ennek költsége jelenleg két­ezer-kétszáz forint.

B. Kiss Andrea

Engedéllyel lehet csak a gátra hajtani

A Nyugati-főcsatorna teljes hosszára gáthajtási engedélyt kell váltani – adott tájékoztatást hivatalos honlapján a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége. Az idén a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. megállapodott egy vállalkozással többek között arról, hogy a gáthajtási engedélyt koordinálja. A horgászszövetséget a vállalkozás megkereste egy gáthajtási engedélyajánlattal, amit az ügyvezetés nem tudott elfogadni hatáskör hiánya miatt, ezért megkerestük a Magyar Országos Horgász Szövetséget a tárgyalások tovább folytatására. Mindaddig, amíg megnyugtatóan nem rendeződik a gáthasználat kérdése, addig is a Nyugati-főcsatornára területi jegyet váltó horgászoknak gáthajtási engedélyt kell váltani.

Mindent, ami a horgászathoz kell

Új helyre, a Kossuth utca 21. szám alá költözött a Püspökladányi Horgász Egyesület, ahol színvonalas körülmények között minden horgászokmánnyal kapcsolatos ügyet intéznek. Ezek közé tartozik az engedélyek kiváltása, horgászvizekre területi engedélyek beszerzése, horgászvizsgák lebonyolítása, fogási napló leadása, továbbá a horgászással kapcsolatos minden információ beszerezhető a helyszínen. Az egyesület felhívja a horgászok figyelmét, hogy a fogási napló leadási határideje február 28-a.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában