Hajthatnak a tanulók

2021.01.22. 09:33

Nem csökkent az érdeklődés a jogsi iránt

Utánajártunk, hogy a jelenlegi szabályok befolyásolják-e a jogosítvány megszerzését.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A múlt év első felében – a koronavírus-járvány berobbanását követően – hét hétig nem találkoztunk tanuló vezetőkkel az utakon. Majd május vége felé újraindulhatott a küzdelem a jogsiért, igaz, nem éppen a megszokott módon: kesztyűben és szájmaszkban sajátították el a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges ismereteket. A járvánnyal lassan egy éve, hogy együtt kell élnünk, ennek okán felkerestük Hajdu Kristófot, a Koroknai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatóját, és megérdeklődtük: a vírus időszakában a fiatalok részéről megnőtt-e a jogosítványszerzés iránti kedv?

– Azoknak a fiatal felnőtteknek a száma nőhetett meg a jelenlegi körülmények közepette, akiknek egyébként is volt pluszszabadideje, amit akár a jogosítvány megszerzésére fordíthatnak. Azonban sokan vannak azok is, akik tartottak a járványtól. Így hiába növekedik az egyik tábor, a másik csökken, tehát összességében stagnálás tapasztalható. Nem érzékeljük, hogy a vírus miatt kevesebben jelentkeznének, ugyanúgy, ahogyan a márciusi nagy leállást megelőzően is volt: jelenleg is három hónapos várólista van – nyilatkozta lapunknak.

A szakember elmondta, nagy az érdeklődés a jogsi megszerzése iránt, és a pillanatnyi időszakban is a diákok 50 százaléka 20 év alatti. Az elmúlt egy évben megannyi korlátozáshoz kellett alkalmazkodnunk, ezért is tettük fel a kérdést: a jelenleg is érvényben lévő tilalmak hatással vannak-e a forgalmi vizsgához szükséges felkészülési órák megtartására? – Az intézkedések miatt természetesen este 19 óra után nem tudunk fogadni diákokat, hiszen 20 óráig mindenkinek haza kell érnie, aki nem a munkáját végzi. Ebből adódóan a csúcs­időben (16 és 18 óra között) körözünk az utakon, de az időkorlát ettől függetlenül nem gátol minket. Jobban oda kell figyelni, egy adott napon belül hogyan osztjuk be a diákjainkat. Akkor lennénk gondban, ha a kijárási tilalom a későbbiekben is megmaradna, mert akkor az éjszakai vezetés kivitelezhetetlen lenne, hiszen már késő tavasszal, illetve nyáron sokkal később sötétedik – mondta.

– Oktatáskor ajánlott a maszk, illetve a kesztyű viselése, vizsgáztatás idején pedig kötelező, mivel akkor a gépjárműben többen is tartózkodhatnak. Jelen szabályok szerint a diáknak 30 gyakorlati óraszám, illetve 580 kilométer megtétele a kötelező. Az utóbbi is problémát szokott jelenteni, de már inkább a pluszórák szükségességét látjuk: 45-50 gyakorlati órára van szükség ahhoz, hogy végül a tanuló sikeres vizsgát tegyen – fűzte hozzá végezetül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában