nem állnak le

2021.01.23. 16:08

Kemény mínuszokban is tekernek a futárok

Fagyos időben kicsit lassabban közlekednek a biciklis futárok, hogy elkerüljék a baleseteket.

20210120 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Biciklis futár illusztráció. képen: Jendrek Joci

Fotó: Matey István

A kerékpárral közlekedő futárok leginkább az elmúlt két évben lepték el a várost. Ezek a bringások télen-nyáron dacolnak az időjárás elemeivel, hogy minél hamarabb kézbesítsék a megrendelt fogásokat az otthonukban pihenő, éhes vendégeknek.

„Az autósok viszonylag hamar hozzászoktak, hogy relatíve rövid idő alatt megnőtt a bicajos futárok száma Debrecenben is. A forgalomban persze folyamatosan figyelni kell egymásra”

– nyilatkozta a Naplónak Murvai Tamás. A huszonkilenc éves debreceni fiatalember egyéni vállalkozóként futárkodik, több mint egy éve. Azt mondja, néha adódnak kisebb konfliktusok egy-másik fél figyelmetlenségéből, de úgy véli, a gyalogosok, autósok és a biciklisek egyaránt biztonsággal tudnak egymás mellett közlekedni a városban.

Hóban, fagyban is

– Én már körülbelül tizenöt éve minden évszakban kerékpárral közlekedek, így sosem ér váratlanul a tél – osztotta meg velünk Murvai Tamás. A futár arra is figyelmeztet, a kemény hidegben nélkülözhetetlen a réteges öltözet, ha valaki biciklizni indul.

„Persze változó, ki mennyire fázik, azonban az ízületek védelmére nagyobb hangsúlyt kell fektetni ilyenkor. Érdemes a térdeinket egy extra réteggel óvni, de a meleg kesztyű és a megfelelő lábbeli is lényeges szempontok ilyenkor.”

Azt is kiemelte, a városban az utak többsége szerencsére jól járható, azonban az esetleges csúszásveszély miatt télen jobban oda kell figyelni. Jendrek József Dániel, huszonhárom éves debreceni fiatalember szintén kicsivel több, mint egy éve kezdte kerékpáros futár pályafutását. – A fő nehézség télen természetesen a hideg, de ennél sokkal nagyobb akadályt jelent a latyak, és a még le nem takarított utak, lefagyott járdák – egészítette ki barátja válaszát. Hozzátette, ebben az évszakban a délutáni csúcsidőszak ideje alatt már sötét van, ezért elengedhetetlen, hogy a forgalom résztvevői fokozottan figyeljenek egymásra.

Két cím között

Az igazán tapasztalt bicajos futárok szélsebesen száguldanak a város utcáin, és egy-egy kézbesítés között néha egy kis „városnézés” is belefér. – A futárlét egyik előnye, hogy ha nem kell egyik címről a másikra rohanni és van egy kis holtidő, akkor elmehetek olyan utcákon is, amiket még nem ismerek – osztotta meg Murvai Tamás. A rutinos kerékpáros futár véleménye szerint ehhez a munkához az egysebességes – más néven single speed – bicikli a legideálisabb, hiszen tartós, könnyű és olcsón beszerezhetőek hozzá az alkatrészek. – És persze, mivel rengeteg kilométert letekerünk naponta, fontos a bringa rendszeres karbantartása, takarítása is, hogy ezáltal meghosszabbítsuk az alkatrészek élettartamát és minél jobb állapotban tudhassuk a kétkerekű társunkat – tette hozzá bezárólag.

Berecz Dorina

Borítókép: Jendrek József Dániel nem csak megszokta, de szereti is a téli biciklizést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában