célba ért a felhívás

2020.12.30. 18:33

„Koripokat” horgoltak a koraszülött babáknak Hajdúsámsonban

A város is csatlakozott a „Polipok az inkubátorban” szívbe markoló kezdeményezéshez.

Fotó: Dandé Melinda

Ez a rendkívüli ötlet Dániából indult, a mozgalom elérte Magyarországot is, mára már több száz önkéntessel az országban. Hajdúsámson is köztük van már.

Az önkéntesek polipokat, úgynevezett koripokat horgolnak megadott szabvány alapján, amelyek nagyon aranyosak, színesek, a koraszülött babákhoz jutnak el a kórházakba. A koriphorgolás célja az, hogy a kis koraszülötteknek az anyaméhben való érzést keltse életre az inkubátorban, mikor megérintik a horgolt polipot, majd felépülésüket követően az otthonukba hazavihetik azokat.

– A felhívást pár hete tettük közzé Facebook-oldalunkon, majd csoportot is hoztunk létre, és örömmel töltött el minket, hogy rögtön csatlakoztak a kezdeményezéshez. Közel 40 darab koripot horgoltak önkénteseink, amelyeket a Debreceni Gyermekklinika Koraszülött Osztályának juttattunk el, illetve személyesen adhattunk át az osztály vezetőjének, dr. Kovács Tamásnak – árulta el Dandé Lászlóné alpolgármester, aki elindította a csatlakozást a mozgalomhoz.

– Ez a nemes cél amellett, hogy a koraszülött babák épülését segíti, az osztályon dolgozó orvosoknak, ápolónőknek is erőt, szeretetet ad munkájukhoz. Azt üzeni a koraszülöttet nevelő családoknak és szakembereknek, hogy az ügyük másoknak is fontos, és nincsenek egyedül – mondta Kovács Tamás. A horgolókhoz még Debrecenből is csatlakoztak. A koripok készítését a következő évben is folytatni fogják a nemes önkéntesekkel és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely dolgozóival, akik aktív résztvevői voltak a horgolásnak.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában