hírmorzsák

2020.12.04. 09:57

Egyre többen laknak Biharkeresztesen

Tartják a kapcsolatot a romániai településekkel, Keresztesen is voksolhatnak hétvégén az ottani választók. Rövid hírek a határ menti településről.

Fotó: Kovács Péter

Az országhatár mellett fekvő kisváros Hajdú-Bihar megyében azon kevés települések egyike, ahol a lakosságszám nem csökken. Mi több, valamelyes növekedést is mutat már az elmúlt években. Ez leginkább a Romániából Biharkeresztesen ingatlant vásárlóknak köszönhető. Az áttelepedés jelzi, hogy Keresztes élhető település. A város népessége jelenleg 4 ezer 200 fő.

Partnerek a határ két oldalán

A földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Biharkeresztes szoros kapcsolatokat ápol az országhatár túloldalán lévő városokkal, falvakkal. A személyes találkozás lehetőségét ezekben a hónapokban megakasztotta a koronavírus-járvány, telefonon viszont rendszeresen beszélnek egymással a polgármesterek – tudtuk meg Dani Béla Pétertől, Biharkeresztes polgármesterétől.

Dani Béla Péter | Fotó: Kovács Péter

– Különösen Borssal, az ottani, az immár 30 éve hivatalában lévő településvezetővel, Bátori Gézával beszélek sokat. Mindketten nyitottak vagyunk az együttműködésre, amiben gazdasági is van. Az ipari parkok, ipartelepítési lehetőségek gyakorlatáról sokat tárgyaltunk. A határon átnyúló beruházási projektek is folytatódnak. Eddig ROHU volt, mert az adminisztrációs munkákat Romániában vitték, de a 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban ismét HURO lesz, hiszen Magyarországhoz kerül a gesztori szerep. Nagyvárad volt a partnerünk a ROHU projektekben, amelyekben közlekedésfejlesztés, útépítés, képzés, kulturális kapcsolatok kialakítása dominált. Gondolkodunk több fejlesztési lehetőségben is a következő évekre vetítve. Bors polgármestere is jelezte, szívesen dolgozna velünk. Sőt, hazai település vezetője is megkeresett, hogy ha van olyan határon túli helység, aki szívesen pályázna vele, nyitott a kapcsolatra. Mindemellett nagyon jó a nagyváradi tanács RMDSZ-es tagjaival az együttműködésünk.

Biharkeresztesen is lehet szavazni

A Budapesten lévő nagykövetség és a gyulai főkonzulátus mellett Biharkeresztesen is szavazhatnak a romániai hétvégi országgyűlésiképviselő-választás jelöltjeire a román állampolgárok. A voksolás lehetőségét a Biharkeresztesen és Ártándon élő kettős állampolgársággal rendelkező lakosok kezdeményezték. E mellé állt a biharkeresztesi önkormányzat, így az Egyesített Szociális Intézmények épületében is le lehet majd voksot leadni a romániai országgyűlési választások jelöltjeire.

Egészen más most az advent

A koronavírus-járvány miatt nem a szokásos módon tartja meg év végi ünnepi eseményeit a város önkormányzata, intézményei. Az adventi gyertyagyújtás is az online térbe került, és az időseket is ilyen módon köszöntötték. A szereplést vállalók a saját intézményükben, az egészségügyi szabályok betartásával mutatták be a műsorukat, amelyről elkészült a helyi tévé felvétele. Ez megtekinthető az internetes csatornájukon. Az ünnepi hangulatot a város díszkivilágítása, továbbá a szakképzési centrum diákjai és tanárai által készített adventi koszorú jelképezi az idén Biharkeresztesen.

KZS, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában