fejlesztés a gyorsabb közlekedésért

2020.11.23. 14:12

Kész az új kanyarodó sáv, könnyebben hajthatunk a Mikepércsi útra

A kivitelező rekordgyorsasággal, két és fél hónap alatt építette át a kereszteződést, 48 millió forintból.

Fotó: Kiss Annamarie

Átadta a Leiningen utca és a Mikepércsi út kereszteződésének új kanyarodó sávját hétfő délután Pósán László országgyűlési képviselő és Vadon Balázs önkormányzati képviselő.

A forgalmas útszakaszon megvalósult fejlesztés a gyorsabb közlekedést szolgálja. – A csomópont átépítése és bővítése szorosan kapcsolódik a városi programhoz, melynek az a lényege, hogy a különböző áteresztőképességű közúti csatlakozásokat bővítsük, amennyire csak lehetőségünk és kapacitásunk van – osztotta meg Pósán László. – A Leiningen utca és a Mikepércsi út kereszteződésében sikerült megvalósítanunk azt, amit már régebb óta szerettünk volna, létrehoztunk egy kanyarodó sávot. Azt mondhatjuk, hogy ez az útvonal a cívisvárosban az egyik legkomolyabb felvezetőrész, mivel a Kerekestelep, a Lencztelep, a Biczó István kert és Pac felől ezen keresztül érkezik be a forgalom a városba, főként reggelente – folytatta. – Korábban egyetlen egy ki- és bevezető sáv volt, míg a közúti lámpa minden irányba engedte a közlekedést. Amennyiben egyenesen akartunk menni, balra vagy jobbra, egyaránt várakozásra kényszerültünk. Azzal, hogy megépült a leforduló sáv, jelentősen megnőtt az áteresztőképessége a kereszteződésnek – tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

Hatékonyság és megkönnyebbülés

Debrecen város vezetése néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy komplex átszervezést végez el városi szinten, aminek az egyik állomása a Leiningen utca és a Mikepércsi út kereszteződésének átépítése volt.

„Nagy szüksége volt a körzetben, főként a Kerekestelepen és a Lencztelepen élőknek erre az átalakításra, hiszen ezelőtt tizenöt percet is várakozni kellett a lámpánál ahhoz, hogy a kereszteződésen át tudjanak haladni az autók”

– emlékezett vissza Vadon Balázs önkormányzati képviselő. – A feltorlódó autók volt, hogy kétszáz méteres sorban álltak. A kereszteződésből korábban egyetlen sávból lehetett jobbra, balra vagy egyenesen menni, ám az új beruházásnak köszönhetően egy új, 100 méter hosszan kialakított jobbra kanyarodó sávval bővült ki. A kivitelező a becsatlakozó kerékpár- és gyalogosutaknak a korrekcióját is elvégezte – tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

– Általánosságban hat kocsiból kettő megy a városba, azaz jobbra kanyarodik, négy pedig egyenesen vagy balra halad. Ez azért volt problémás, mert akik a gyerekeket vitték az iskolába vagy az óvodába, nyilván lekanyarodtak, aki munkába sietett, pedig másik irányba szeretett volna menni, így hatalmas várakozási sorok alakultak ki, és a forgalom lelassult – vélekedett Pósán László.

„Most azt lehet mondani, hogy megkönnyebbült az itteni közlekedés. Számításba véve a megelégedettséget, úgy látjuk, hogy mindenkinek megfelel a kialakított útvonal”

– jelentette ki, majd kiemelte: a jövőben ugyanígy fogunk a forgalomgyorsításhoz állni, ahol meg lehet csinálni, megtesszük!

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában