HPC

2020.10.16. 16:35

Szuperszámítógép: a jövő Debrecen ajtaján kopogtat – fotókkal

Megtízszerezi a hazánkban jelenleg elérhető HPC-kapacitást az a fejlesztés, amelyet a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjában hajtanak végre 2022-ig.

Fotó: Matey István

A beruházás időkapszuláját pénteken helyezték el a létesítménynek otthont adó Kassai úti campuson.

Idén elindult az új nagykapacitású szuperszámítógép (HPC) kiépítési program; az ünnepélyes projektnyitó rendezvényt pénteken tartották a Kassai úti campuson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai terveiben megfogalmazottak alapján a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség égisze alatt megvalósuló korszerűsítés az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek eredményeképpen új lendületet kap a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység. A több, köztük európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztés célja – a korszerű és erős HPC hazai kiépítése mellett – a hazai tudományos közösség és a gazdasági szféra felkészítése a jelentősen kibővített HPC infrastruktúra használatára. Kiemelt cél továbbá a HPC ismeretek bevezetése a felsőoktatási tematikába, illetve olyan kutatási és ipari projektek felkutatása és mentorálása, melyek a sikeres megvalósításához szükséges a HPC infrastruktúra.

Fotó: Matey István

Nagy haszna lesz

Fotó: Matey István

– Egy ország, térség vagy egy intézmény versenyképességét alapvetően az határozza meg, hogy mennyire nyitott a legmodernebb technológiák iránt. A szuper számítástechnika területén mindig lesznek gyorsabb és nagyobb teljesítményű gépek, de ami igazán fontos ezen a területen, hogy mi az, amit ki tudunk ebből hozni. Ahhoz, hogy valóban hasznosuljon egy ilyen beruházás, mindenekelőtt tudásra van szükség, egy kiépített kompetenciára és egy felhasználóbarát működésre. A Debreceni Egyetemen hatalmas tudás és kompetencia összpontosul ahhoz, hogy ez ne csak egy „vas” legyen, ami kialakításra kerül, hanem valóban hasznára legyen a tudományos életnek, a kutatóknak, az egyetemistáknak, tanároknak, valamint nem utolsósorban a magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár.

– Túl vagyunk már az előkészítésen, jelenleg a megvalósítási szakaszban tartunk. A befejezés várhatóan 2021 december végére tehető, de azt szeretnénk, hogy sokkal hamarabb megvalósuljon ez a projekt. Célunk a HPC kapacitás kiváltása egy tízszer nagyobb kapacitású infrastruktúra létrehozásával – részletezte Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke. A rendezvényen sort került egy időkapszula elhelyezésére is, melyben pendrive-okat, processzorokat és egyetemi anyagokat rejtettek el a jövő kutató számára.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában