a szakember szemével

2020.10.27. 19:46

Gyermekszülés: a problémás eseteket is sikerrel kezelik Debrecenben

Hazánkban idén 4,7 százalékkal több gyermek született, mint tavaly. Szintén növekvő a tendencia a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján is – tudtuk meg dr. Lampé Rudolf egyetemi docenstől, az intézmény igazgatójától.

A járványhelyzetben még több figyelmet fordítanak a babák és az anyukák egészségének óvására

Fotó: MW-archív

Az igazgató beszámolója szerint 2020 júliusában 306 szülés volt, amiből 319 újszülött jött a világra.

– Ez az eredmény négyéves statisztika alapján is magasnak számít. Ebben az évben több mint 2 ezer 300 szülés történt az intézményünkben, ez a szám már most magasabb, mint az elmúlt években a szeptemberig tartó arány. A növekvő tendenciát támogatják az érvényben lévő kormányzati intézkedések, ugyanakkor fontos szerepe van annak is, hogy manapság nagyon sok nő tájékozott a szülészeti ellátás témájában – ismertette az igazgató.

Fotó: Matey István

A debreceni szülészet népszerűségét az idén bevezetett szakmai irányelvek tovább növelték. – A természetes szülést, a családbarát szemléletet helyeztük előtérbe. Jelentősen sikerült csökkenteni a klinikán a császármetszések számát, gyakorlatilag minden negyedik anyát megkímélünk a műtéttől. A debreceni klinika a legnagyobb progresszivitású intézmény, tehát a régió kóros és koraszülései is ide érkeznek ellátásra. Ez értelemszerűen idézhetné elő a magas császármetszésszámot, azonban elmondható, hogy mind ez idáig is az országos átlag értéke jellemezte az intézményt – ismertette Lampé Rudolf.

Figyelem a megelőzésre

– Idén létrehoztunk egy részletes szakmai iránymutatást a szülések, a császármetszések és a szülésmegindítások kérdéskörében, szabályoztuk a beavatkozások menetét. Mindezzel mostanra 35 százalékra szorítottuk vissza az addig jellemzően 40 százalék körüli császármetszésarányt. A szakmai protokoll hatására bekövetkezett változtatások nem idézték elő a magzati halálozás növekedését, sőt annak száma alább esett az elmúlt évek statisztikáihoz képest – mondta az orvos. – A koronavírus-járvány idején különös figyelmet fordítottunk a megelőzésre, éppen ezért ismét bevezettük a programozott szülést, ami azt jelenti, hogy amikor már a terhesség biztosan értett, a 39. hetet betöltötte, a körülmények testileg és lelkileg egyaránt adottak az anyánál, akkor a szülést időzíteni tudjuk. Ezzel az eljárással minimálisra csökkenthető a találkozások száma a klinika területén, az anya és a baba is elhagyhatja az intézményt 48 óra elteltével – tette hozzá az igazgató.

A járványhelyzetben még több figyelmet fordítanak a babák és az anyukák egészségének óvására

Több idő volt egymásra a karanténban

– A karantén időszaka – a gazdasági és pszichés terhek okozta negatív hatásokon túl – előnyökkel is járhatott – mondta el a Naplónak Lakner-Varga Edina. A pár- és családterapeuta szerint egyfajta fókuszváltás mehetett végbe, a figyelem a befelé fordulás irányába mutatott. – A változatos ingerek okozta pörgés helyett lassulás volt megfigyelhető egyéni szinten. Ahol az együtt élő párok korábban hiányolták a kapcsolódást, az egymás közelében tölthető időt, ott a home office teret adhatott annak, hogy örömmel tudják megélni a másik jelenlétét, amelyre alapvetően igényük volt. A párkapcsolat színteréül szolgáló otthon falai között való létezés dominánsabb lett, mint azok a külső ingerek, melyek elszólították őket társuk mellől. A másokkal való kapcsolódás visszaszorulása miatt hangsúlyosabbá válhatott a partnerükkel történő interakció. Ez szolgálhatta akár a társ mélyebb megismerését, a hozzá való viszonyulás árnyaltabbá válását, a kapcsolat újrarendezését vagy magasabb szintre helyezését, mely akár a családdá válás vagy a családtagok számának növekedését is jelentheti. Stabil és kiegyensúlyozott kapcsolatban könnyebben születik döntés egy gyermek vállalása mellett – részletezte.

A szakember közölte: bizonytalanság nehezíti meg a jelen helyzetben gyermeket váró párok életét, legyen szó a vizsgálatok, a szülés vagy a kórházi tartózkodás körülményeiről, a megbetegedéstől való félelemről, esetleges anyagi problémákról. A kismamák stresszel való megküzdését segítheti, ha kapaszkodóul a biztos pontokat keresik jelen helyzetben – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában