Minőségi ellátás

2020.09.17. 13:31

Új iskolafogászati rendelőt adtak át Debrecenben

Új, korszerű eszközökkel felszerelt iskolafogászati rendelőt adtak Debrecenben, a Füvészkert utcában.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A rendelőben a református egyházkerület fenntartása alatt működő intézmények óvodásai és iskolásai fogorvosi szűrését végzik.

– Eleve voltak rendelők itt a Füvészkert utcában, azonban a helyiség átalakításra szorult. Ezt elvégeztük, új burkolatot, vezetékeket és berendezést kapott a rendelő – mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Debrecen hét református közoktatási intézményébe mintegy 2700 óvodás, általános iskolás és gimnazista gyermek jár, akik ellátásában nemcsak a megelőzés, hanem a gyógykezelés is szerepel.

Két új szék

Széles Diána alpolgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy az egyház által fenntartott oktatási és nevelési intézményekben nemcsak tanulás, hanem nevelés is zajlik.

– Amikor a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) megalakult, azt gondoltuk, hogy teljesen át kell szervezni az iskola-egészségügyi ellátást. Édesanyaként látom azt, hogy nem minden szülő foglalkozik annyit a gyereke egészségével, tudatos nevelésével, nekünk ezt helyettük el kell végeznünk. Ebben adunk segítséget városi, egyházi és egyetemi oldalról – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, 38 ezer gyerek tartozik az iskola-egészségügy rendszerünkbe, ebben benne van az iskolaorvos, a védőnő szolgálat és az iskolai fogászat. Hosszú távon átszerveznék az állami fenntartású iskolák működését is, az iskola-egészségügyi rendszer összes telephelyét szeretnék megújítani. A Füvészkert utcai rendelő 11 millió forintból újult meg, az összeg egyik felét az egyház, a másik felét a DAEFI biztosította, az utóbbi többek között két fogorvosi széket vásárolt.

Ugyanaz a minőség

Papp Csaba, a DAEFI igazgatója hangsúlyozta, Magyarországon egyedülálló, hogy a város tartja fenn az iskola-egészségügyet, és nemcsak az iskolafogászati alapellátást, hanem a szakellátást is.

– Félévente 38 ezer diákot vizsgálunk 28 környezetben. Egy körzet maximális létszáma 1500 fő lehet, így volt lehetőség itt, a református iskolák komplexumában két körzetet létrehozni – részletezte Papp Csaba. Az igazgató elmondta, a rossz fog aránya egy alatt van Debrecenben, majd az eddigi szűrés tapasztalatairól is beszélt, az elmúlt időszakban 8 ezer gyereket vizsgáltak.

– Szomorú tapasztalataink voltak, egyrészt a gyerekek szeme nagyon rossz állapotban van. A 8. osztályos gyerekek 36 százaléka látási problémákkal küzd. Több millió forintért vásároltunk refraktométert, amivel konkrétan meg tudjuk mondani mennyi a dioptriája, mennyi a romlása. A fogszabályzás ugyanez a helyzet, van lehetőség, van segítség, a mi ellátásunk ingyenes – tudatta Papp Csaba. Hozzátette: – A DAEI biztosítja a legjobb minőségű barázdazáró anyagokat, ugyanazokat az anyagokat használjuk, mint bármelyik drága magánrendelő. Nincs minőségi különbség.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában