Erdőn, mezőn át

2020.09.18. 10:19

Szombaton elindul a Hajdú Portya

Szeptember 19-én a vállalkozó szelleműek próbára tehetik képességeiket a teljesítménytúrán, melyet immár második alkalommal rendeznek meg a legkisebb hajdúvárosként emlegetett településen.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Vámospércs 58,2 négyzetkilométernyi területe földrajzilag, társadalomföldrajzilag és kulturálisan is izgalmas találkozási pontot képez azáltal, hogy a Hajdúság, a Nyírség, az Érmellék metszésében, az országszerte ismert Gúthi erdő és a Kék-Kálló-völgy határában fekszik. A települést minden irányból erdőségek, ligetek, zsombékos rétek, egykori nagy kiterjedésű mocsaras nyírvízlaposok maradványai ölelik.

Vámospércs nemcsak tájegységi kölcsönhatásait tekintve különleges, hanem azért is, mert a hajdúvárosok tömbjétől keletre szakadva mindig is a saját útját járta. Különfejlődésében nagy jelentőséggel bírt, hogy egyaránt Debrecen, Nagykároly és Nagyvárad felől egyaránt érték hatások, az első világháború után pedig az országhatár szélére sodródott.

– Meg kell találnunk és fel kell mutatnunk azokat a jellegzetességeket, amik különlegessé tehetik városunkat. Nekünk magunknak is a különösségeket kell számba vennünk, hogy különlegesként ismerhessük fel őket. Legyen szó akár a májusban virágzó, több száz hektárnyi akácerdőkről, a Kék-Kálló-völgy különleges növényvilágáról, köztük a fokozottan védett magyar kökörcsinről vagy éppen a homoki nősziromról, homoki vértőről, hínárliliomról.

„Azt szoktuk mondani, hogy Vámospércsen nem a víz, hanem a szél az úr, a homok pedig az úrnő.”

– Versenyre kelni a tájat évről évre alakító futóhomokkal. Nagy kihívás, de ha úgy tekintünk e jelenségre, hogy a szemünk előtt – vagyis még a mi életünkben – is nyomon követhető a táj metamorfózisa, igazán izgalmas – árulta el a város ambiciózus polgármestere, Ménes Andrea.

Úgy véli, hogy Vámospércs környéke tele van értékes erdőkkel, ligetekkel, olyan részekkel, ahová az ember nem vagy csak alig tette be a lábát, frissen átadott kilátókkal, amiket szinte nem is ismerünk.

– Saját környezetünk jobb megismerése és értékeink felfedezése arra sarkall minket, hogy hagyományteremtő szándékkal indítsuk el a Hajdú Portya nevű gyalogos teljesítménytúránkat, amihez várjuk a jelentkezőket a Kárpát-medence minden pontjáról – fűzte hozzá.

A portyázók 2020-ban egy 18 km-es rövid túra és egy 33 km-es hosszú túra segítségével járhatják be a település nyugati és északi határát, érintve a Hármashegyi Pihenőcentrumot és a nyírmártonfalvai Reviczky Ligetet is – tudtuk meg a vámospércsi önkormányzat közleményéből.

A Hajdú Portya résztvevői oklevélben, kitűzőben részesülnek, az ellenőrző pontokon frissítők és egyedi tervezésű pecsételők várják a túrázókat, nevezési díj idén sincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában