ami még sosem maradt el

2020.09.08. 13:55

Megnyitották a tanévet a Debreceni Egyetemen – fotókkal

A felszólalók megkülönböztetett figyelmet szenteltek az új hallgatóknak.

Fotó: Kiss Annamarie

A járványügyi készültség miatt az egyetem történelmében először rendeztek szabadtéri évnyitót. Ennek megfelelően a keddi eseményen is betartatták a vírushelyzet miatti előírásokat. – A globalizált világban egy nemzet úgy tudja megtalálni a helyét, ha van egy erős oktatása – kezdte ünnepi beszédét Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Hozzáfűzte, az oktatásnak jól képzett szakembereket kell bevinni a nemzeti tulajdonú iparba. Ezek a pillérek, amelyre építve a globalizált világban képes megtalálni a helyét egy nemzet.

Külön kérés

A rektor kiemelte, eddig minden évben megtartották az évnyitót, például akkor is, amikor a II. világháború alatt bombázták a várost.

„Olyan helyzetben vagyok, hogy önöktől valami olyat kérjek, amit eddig még hallgatóságtól soha”

– szólt az elsőévesekhez a rektor. Nemcsak azt kéri, hogy tanuljanak, hanem, hogy az elkövetkező időszakban tartsák be a vírushelyzet miatti előírásokat. A hallgatóságon ugyanis jelentős részben fog múlni, hogy az idősebb tanárok, akikre nagyobb veszéllyel van a vírus, mennyire lesznek képesek oktatni. Az ünnepségen részt vett Kósa Lajos országgyűlési képviselő is. – Meggyőződésem, hogy amíg lesz magyar agrárium, addig a magyar agrár felső-középfokú oktatás egyik fellegvára lesz Debrecen – emelte ki. Kifejtette, nehezen tudna sikeres Magyarországot elképzelni sikeres Debreceni Egyetem nélkül.

Innováció és tudás

– Nem csak az egyetem nagysága miatt lehetnek büszkék, hogy itt fognak tanulni – kezdte beszédét Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Egy egyetemi rangsor alapján ugyanis a Debreceni Egyetem a világ 1000 legjobbja között van.

„Olyan gyakorlati képzést kell létrehozni, amelyben a megszerzett tudás és innováció minél hamarabb tud hasznosulni a gazdaságban és a társadalomban”

– hangsúlyozta Palkovics László. Hozzátette, az egyetem célja, hogy ne csak minél több hallgatót, hanem minél jobb képzettségű munkavállalókat neveljen ki. Kifejtette, a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatépítésével nemcsak a saját versenyképességét és nemzetközi presztízsét építi, hanem ezzel Magyarország jó hírnevét is kelti a világban. – Izgalmas év előtt áll a felsőoktatás, ugyanis lehet, hogy a távolléti oktatás gyakorlati tapasztalatait ismét kamatoztatni kell – utalt a vírushelyzetre a miniszter.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ünnepségen beszédet mondott Papp László, Debrecen polgármestere is. Kijelentette,

a mostani diákságra emlékezni fognak, hiszen nehéz időkben álltak helyt.

– Kiemelkedő elkötelezettségről, alkalmazkodóképességről tettek tanúbizonyságot, mert úgy tudtak felkészülni az érettségire, hogy néhány nap alatt álltak át egy addig ismeretlen képzési formára – emelte ki. Hozzáfűzte, a diákságot egyre komolyabb lehetőségek várják majd az egyetemi éveket követően Debrecenben, ezzel utalva arra, hogy a városban a világ nagyvállalatai közül számos életre szóló karrierlehetőséget képes kínálni. Ehhez az első lépéseket pedig már az egyetemi évek alatt megtehetik a hallgatók.

GCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában