fotókkal

2020.08.23. 14:19

Ünnepi pillanatok a Nagytemplomban: a vezető lelkipásztort és a korábbi kántort is köszöntötték

Különleges volt a vasárnap délelőtti istentisztelet a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség életében.

Fotó: Kiss Annamarie

Vad Zsigmond igehirdetése után a gyülekezet köszöntötte vezető lelkipásztorát, aki immár 30 éve szolgálja őket. Vad Zsigmond 1990 augusztusában kezdte meg lelkipásztori szolgálatát a nagytemplomi gyülekezetben.

Az elmúlt 30 évért adott hálát az egyházközség, személyesen, videóüzeneteken keresztül, valamint tárgyi ajándékkal.

Maradandót alkotott

A gyülekezet főgondnoka, Ember Sándor köszöntötte Vad Zsigmondot a jeles évforduló alkalmából a gyülekezet és a presbitérium nevében. Felidézte, 1990 nyarán már túl voltunk az első szabad választáson, megkezdődhetett az egyházak oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális tevékenységeinek újraszervezése. Ezen a nyáron érkezett a Debrecenbe 10 év balmazújvárosi szolgálatot követően a lelkészházaspár: Vad Zsigmond és felesége, Hadházi Judit. Elkezdődött a közös munka, melynek keretében az elmúlt három évtizedben többek között felújították az orgonát, megalapították a gyülekezeti kórust, testvérgyülekezeti kapcsolatokat alakítottak ki, de Vad Zsigmond és munkatársai érdeme az Immánuel Otthon, a Nyitott Ajtó Szociális Központ, a „Reménysugár” Hajléktalanok Nappali Melegedője, a Karakter 1517 Kávézó és Könyvesbolt létrehozása is.

– A gyülekezet fenntartásában működő intézmények működtetésére vezetőket kellett választani. Vad Zsigmond jó érzékkel választotta ki ezeket a vezetőket, a presbitérium minden esetben támogatta az ő elképzeléseit, a döntések időtállónak bizonyultak. Vezetői képességei megmutatkoztak az egyházmegyében is, 2009-től a Debreceni Református Egyházmegye esperesként teljesít szolgálatot – méltatta munkáját Ember Sándor.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hét pontban méltatta Vad Zsigmondot. Elmondta,

a mögöttük álló 30 évben úgy ismerte meg a lelkipásztort, mint kapcsolatépítő, egyházi gazda, csapatépítő, rendszerben gondolkozó vezető, családszerető, gyülekezetépítő, valamint mentor-lelkipásztor.

Születésnapost is köszöntöttek

A vasárnapi istentisztelet keretében a püspök egyúttal köszöntötte Sepsy Károlyt, a Nagytemplom korábbi kántorát, aki éppen ezen a napon töltötte 90. születésnapját.

– 10 évvel ezelőtt született a család számára egy tanulmány, mely összefoglalja azt az életutat, amit addig tudhatott maga mögött Sepsy Károly. Így vall az orgonaművész, lelkipásztor önmagáról: Isten járt előttem, velem, mögöttem. Sok-sok ajándékot kaptam tőle, az egész Nagytemplomot, s benne egy orgonacsodát.

„Megesett, amikor egyedül orgonáltam a magamra zárt Nagytemplomban, úgy éreztem, hangosan kiáltanom kell: szép vagy, uram, s minden zene a te szépségedet köszönti”

– idézte fel a püspök. Sepsy Károly akkor azt kérte: Jaj, csak el ne rontsam! A vasárnapi istentiszteleten hallhattuk, hogy 90 éves korában sem rontja el orgonán az Isten dicsőítését.

Fotó: Kiss Annamarie

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában