prevenció

2020.08.14. 07:30

Házhoz megy az országjáró szűrőkamion

Hazánk átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja tíz éve működik, és előzetes számítások szerint 2030-ig tart.

Fotó: Barna István-archív

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek hazánk egyedülálló prevenciós programjában: az országot járó szűrőkamion megújult, a szűrővizsgálatok köre tovább bővült.

– A magyar társadalomért életre hívott program segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül ingyenesen megismerje a saját, aktuális egészségi állapotát – válaszolta a Napló kérdésére dr. Barna István, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai igazgatója, a Magyar Életmód Orvostani Társaság alapító tagja.

Átfogó vizsgálatok

Fotó: Barna István-archív

– A szűrőprogramra jelentkezők vércukor- és húgysavszintmérésen vesznek részt, de ha folytatom a sort, olyan testanalízisre van lehetőség, amely a teljes szervezet folyadékháztartásáról és a szervezet zsírtartalmáról ad információt – részletezte a szakmai igazgató. – Olyan eszközöket alkalmazunk, amelyekkel felismerhetők a különböző halláskárosodások, van látásvizsgálat és szemnyomásmérés, de szűrővizsgálatokat végzünk légúti megbetegedésekkel kapcsolatban is – folytatta. – A programban hetvenhat szakmai szervezet működik együtt, ennek megfelelően a harminchétféle szűrővizsgálat mindegyike megfelel a szakmai követelményeknek – emelte ki.

Statisztikák elemzése

Egy alkalommal, húsz perc alatt harminchét vizsgálatot végeznek el a szűrőkamionban, amely Hajdú-Bihar megyében négy helyen állt meg, a pontos útitervük szerint haladva, nagyjából öt-hat napot itt töltve.

– A vizsgálatok eredményét – szigorúan anonim módon – rögzítjük, de természetesen odaadjuk a vizsgált személynek, aki ezt elviheti az orvosához is – ismertette Barna István. – Jelen pillanatban hét és fél millió adat áll a rendelkezésünkre az elvégzett vizsgálatokról. A résztvevők átlagéletkora férfiak esetében negyvenkét év, a nők esetében pedig harminckilenc év. Még a látszólag egyértelmű betegségek esetén is váratlan eredményekkel szembesültünk, átlagosan azt lehet mondani, hogy harminc százalékban az emberek nem jó szemüveget hordanak – emelte ki. – A mért halláscsökkenési adatokat összehasonlítva a nép­egészségügyi adatokkal az látszik, hogy a megjelentek kilenc százaléka nem tudta, hogy halláskárosodása van.

Országszerte nagy az érdeklődés az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram iránt
Fotó: Barna István-archív

Sokan túlsúlyosak

– Az átlagos szisztolés vérnyomás értéke férfiak esetében 129 Hgmm, míg a nőknél 120 Hgmm – mutatott rá a szakember. – Mindössze a megjelentek huszonkét százaléka tudott a magasvérnyomás-betegségéről, férfiak esetében negyvenkilenc százalékban mértünk 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértéket, nőknél harminchárom százalékban. Az összes megjelent férfi nyolcvanhét százaléka, a nők hetven százaléka tért el a normális testtömegindex-értéktől.

Mint megtudtuk, a vérnyomás és a testtömegindex között szoros az összefüggés, minél nagyobb az értékük, annál nagyobb a valószínűsége a szív- és érrendszeri megbetegedésnek.

Fotó: Barna István-archív

Biztonsági protokollal

– Összegezve, a szűrővizsgálatokon eddig kétszázhatezer ember jelent meg, az elvégzett vizsgálatok száma meghaladja a hétmilliót. A szűrőkamion, amely járja az országot, 220 ezer kilométert tett meg, a program megvalósításában pedig több mint húszezer kolléga vett részt – részletezte hazánk átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai igazgatója. – Ez az év a mi szűrőprogramunk számára is különleges kihívásokat teremtett, mivel a koronavírus jelentősen nehezíti a munkánkat. Mára azonban a biztonsági protokollunk e tekintetben is megfelel a nemzetközi és hazai előírásoknak. Kellő biztonságban érezheti magát mindenki, aki részt vesz a szűréseken – fogalmazott dr. Barna István.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában