Helyesírási kvíz

2020.08.31. 07:55

Ezek után nem csoda, hogy tüsszögünk

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – újabb agyafúrt helyesírási teszttel rukkolt elő, egyúttal számba veszi, hogy az előző kérdéssor sokaknak gondot okozó példáit hogyan kellett volna írni, és miért épp úgy.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Bajnoki szintű megoldásokkal szembesültünk a legutóbbi, 61. fejtörőnk értékelésekor, 2020. augusztus 28-án. Az illendőség kedvéért azonban nem tesszük hozzá, melyik bajnokságra gondoltunk. Következzék az észosztás.

kitüntetésátadás: 33 százalékban sikerült kivívni az elismerést. A szabály: a 110. (abban pedig, hogy miért nem kötőjeles írásmódot alkalmazunk, a 139. szabály igazít el).

C-vitamin-igény: 22 százalék a helyes válaszok aránya. A szabály: a 140.

parlagfű-mentesítés: 23 százalékos sikerrel zajlott (biztosan ezért tüsszögünk annyian). A szabály: a 139.

Szent István-i magyar állam: 33 százalékban érkeztek helyes megfejtések. Akkor kellene végig nagy kezdőbetűkkel írni, ha egy állam hivatalos elnevezése volna (179. szabály), hiszen az tulajdonnév. A mi példánkban szereplő kifejezés azonban hivatalosan nem volt államnév, csupán utalunk vele első királyunk nagy művére. Részletesen itt eszmefuttattunk az államok megnevezése körüli helyesírási bizonytalanságokról és újabban tapasztalható jelenségekről. A Szent István-i írásmódját pedig a 265. b), illetve a 161. szabálypontok magyarázzák.

Szent István-szobor-avatás: 17 százaléknyi találat futott be a mindent leleplező értékelésig. A szabály: a 140., illetve a 166.

szén-monoxid-visszaáramlás: 21 százalékos arányban sikerült kimutatnunk a jó válaszokat. A magyar helyesírás szabályai (12. kiadás) a szótári részben egy párhuzamos példa, a szén-monoxid-koncentráció (504. oldal) kapcsán a 140. ponthoz irányít.

családi és egyéb programok: a helyes megfejtések aránya 28 százalék. Ilyenkor történik olyasmi, hogy reszkető kézzel próbáljuk levakarni a szemüvegünket elborult tekintetünk útjából – mint a nevezetes Bukás-jelenetben. Többször elmagyaráztuk már, miért kell így írni, például itt, itt és itt, legutóbb pedig itt. Most megint csak nagyon röviden: a 263. c) szabálypont szerinti kötőjeles írásmódot közös utótagú (vagy előtagú) összetett szavak esetén kell alkalmazni, esetünkben azonban nem szóösszetételek, csak szókapcsolatok szerepelnek (családi programok, egyéb programok).

Mindezek után pedig igyekezzünk ellazulni a legújabb feladatsorral!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában