földön és vízben

2020.07.15. 14:20

Nem fürdették, úsztatták a lovakat a hajdú-bihari huszárok

Három napig tartott a Békessy Béla emlékének szervezett túra, az időjárás rosszra fordulása vetett véget neki.

Fotó: Huszárbandérium-archív

Le a kalappal, illetve stílszerűen: le a huszárcsákóval a Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium azon tagjai előtt, akik a napokban részt vettek egy kemény, de szép lovas programon a Hortobágyon, a nagyon nehéz és nem is veszélytelen folyó-átúsztatási gyakorláson. A mostani túrának többes szerepe is volt: csapatépítés a koronavírus-járvány bezártsága után, lovastúra a Hortobágyon, megemlékezés a dicső elődökre, valamit a Hortobágy folyón történő vízi átkelés gyakorlása – természetesen lóháton.

Fotó: Huszárbandérium-archív

A túrázók megemlékeztek az 1916. július 6-án hősi halált Békessy Béla huszárszázadosról. A hajdani huszártiszt egykor Debrecenben köztiszteletben álló katona volt, a túra is az ő nevét viselte. Békessy Béla az Osztrák-Magyar Monarchia híres Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezredének volt a századosa, aki ráadásul sokszoros magyar bajnok, és egyben olimpiai ezüstérmes kardvívó. Az emlékezés másik érdekessége volt, hogy az említett ezred egy részét 1914. július 19-én egy Tisza folyón történt átúsztatási gyakorlásról (Tiszacsege mellől) vezényelték ki a frontra, és ezért is úsztatták át a folyón, a Hortobágyon a lovakat a mai hajdú-bihari katonai hagyományőrzők. A lovasok polgári-, illetve fürdőruhában, némi segítséggel lóháton tették meg a vízi utat a lovaik hátán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában