oxigénhiány a csapadék miatt

2020.07.07. 08:04

Halpusztulást észleltek a Hortobágy folyón

Mobil szivattyúval friss oxigént juttatnak a vízbe, érkezik a friss víz a Tiszából.

Halpusztulás a Hortobágy folyón

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Haltetemekre lettek figyelmesek az emberek a Hortobágy folyón az elmúlt napokban. Információink szerint mintegy 6-7 mázsa döglött halat gyűjtöttek be. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) méréseket végez a helyszínen.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Segített a motorcsónak is

– Július 2-án észleltük a Hortobágy folyón nagyobb számban megjelentek a haltetemeket, sok hal a vízfelszín közelében úszott, „pipált”. A jelek egyértelművé tették, hogy a folyóban kevés az oldott oxigén. Július 2-4. között folyamatosan szedtük az elpusztult halakat – tájékoztatta a Naplót Konyhás István, a Hortobágy közigazgatásához tartozó helyi védett területek kezelő szervezetének vezetője. – Július 2-án délután tájékoztattuk a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságot (TIVIZIG) és kértük, hogy a Borsósi zsilipet nyissák meg, a folyó északi szakaszán biztosítsanak frissítő vizet. Ez szinte azonnal meg is történt, július 4-ére a duzzasztóművi alvíz és a felvíz kiegyenlítődött. A felvízből nagy mennyiség távozott és frissitő víz is érkezett. A Szikra csatornán keresztül a Hortobágyi-Halastavakból is érkezett július 2-án és 3-án egy kisebb adag víz. Emellett a folyón a folyamatosan motorcsónakoztunk.

A vízügyi igazgatóságtól tudjuk, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében megindult belvízi lefolyások miatt oxigénhiányos állapot alakult ki a Hortobágy-főcsatorna egyes szakaszain. A TIVIZIG emiatt július 3-án 12 órától III. fokú vízminőség védelmi készültséget rendelt el a vízfolyás Borsósi-tározótól a Bács-Szandaliki-csatornáig tartó szakaszán. Ennek keretében a TIVIZIG mintavevő munkacsoportjának tagjai rendszeres helyszíni méréseket végeznek több ponton. Munkatársaik a helyenként fellelt haltetemeket a Hortobágyi Horgászegyesülettel közösen eltávolították.

A kedvező vízbiológiai körülmények helyreállítása érdekében az igazgatóság frissítővizet juttat be a Keleti-főcsatornából Tiszavasvárinál, illetve a Hortobágy település feletti szelvényben egy mobil szivattyút üzemeltet, amelynek segítségével friss oxigént juttatnak a vízbe.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában