Őket ki hozta?

2020.05.18. 16:17

Kikeltek az első gólyafiókák Hortobágyon

Népesedik a hortobágyi madárkórház fehérgólya-állománya.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

Jelenleg két fészekben vannak kisgólyák, egy harmadikban pedig három tojás várja, hogy előbújjanak a fiókák – írja közleményében a Madárkórház Alapítvány.

A hortobágyi intézményben azokat a madarakat is megmentik, amelyekről már biztosan tudható, hogy többé nem lehet visszaengedni őket a természetbe. Ezek az általában szárnyaszegett madarak ugyanolyan hasznos tagjai lehetnek a természetnek, mint repülőképes társaik. Az így visszamaradt madarak a biztonságos, egészséges életkörülményeknek köszönhetően párba állnak és költenek, felnevelt fiókáik pedig szabadon bocsájthatók.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

A fehér gólya fokozottan védett madarunk, eszmei értéke százezer forint, hazánkban állománya több mint egy évtizede szinte a felére csökkent, azóta stagnál.

A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek nagyjából egy hónap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak, és mindketten táplálják fiókáikat. A kisgólyák kéthónaposan repülnek ki a fészekből, ezután a szülők még pár napig etetik őket. Hazánkból augusztus utolsó heteiben vonulnak el afrikai telelőhelyeikre.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában