közbeszólt a fagy

2020.05.12. 13:25

Katasztrofális helyzetben a méhészek a szakértő szerint

Pedig jól indult a tavasz számukra, hiszen az enyhe tél kedvezett a méhcsaládok teleltetésének.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A folytatás azonban rémálomszerűvé vált – számolt be a Naplónak Király László, az Országos Magyar Méhész Egyesület hajdú-bihar megyei elnöke. Március 31-én lábas hideg tört be északkelet felől az országba és hajnalra országszerte mínusz 4 – mínusz 10 fokig hűlt a levegő. Ez a rendkívüli idő súlyos károkat okozott a korai csonthéjas gyümölcsösökben és az akácosokban egyaránt. Az akácfa Amerikából származik és nagyon érzékeny a fagyra. Szívós fajta, ami fagyás esetén új hajtást hoz, ezt nevezzük sarjú hajtásnak. Azonban április 15-én újabb lehűlés érkezett, ezúttal mínusz 3 – mínusz 4 fok hideggel, aminek következtében a sarjú akác is károsodott. Jelenleg ott tartunk, hogy van némelyik akácfán bimbós másodvirág, de ennek a mézelése bizonytalan.

Tavaly ugyanígy jártak a méhészek, annyi különbséggel, hogy akkor a virágzás alatt végig esett az eső. Pedig a méhészek bizodalma ez a fa, mert a magyar akácméz világhírű. Az ára is duplája a vegyesvirágméznek, így érthető a méhészek elkeseredettsége. Tetézi a bajt az aszályos időjárás, amely miatt a repce mézelése is gyenge volt. Király László úgy látja, a méhészek most egy nehéz időszakon mennek keresztül.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában