két nap, hat lőtt beteg

2020.05.20. 10:36

Az egész országban lövik már a madarakat

A korábbi években mindössze havi rendszerességgel fordultak meg lőtt esetek a hortobágyi Madárkórházban.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

A kijárási korlátozások, az otthonmaradás és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki. Legalább is ezzel tudja magyarázni a Madárkórház Alapítvány az utóbbi időben sokszorosára növekedett, illegális légpuska használatot.

Az utóbbi hónapokban a lőfegyverek által megsebesített madarak kezelése heti 3-4 esetre nőtt, míg az elmúlt 2 napon pedig 6 db lőtt áldozatot láttak el. Köztük védett, nem védett de még fokozottan védett fajok is voltak. Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak, örvös galambok (ellentétben a közismertebb parlagi galambbal, ő is védett) és még sorolhatnánk. Nem egy elkövetőről van szó, az ország különböző területeiről származnak az áldozatok. Érkeztek Budapestről, Szekszárdról és Debrecenből is.

Az esetek nagy többségében a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyeket lakott területen belül találtak el, tehát a természetkárosítás mellett lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

A Madárkórházban tegnap éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a 6 legfrissebb áldozatból eltávolították a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre is tették azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában