Figyelem!

2020.04.01. 11:28

További fontos változások a betegellátásban

Felfüggesztették a meddőségi vizsgálatra és kezelésre váró párok fogadását, az Onkológiai Klinikán szigorításokat vezettek be.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centruma március 16-án beszüntette a meddőség kivizsgálására és kezelésére váró párok fogadását a koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében.

írja honlapján a Debreceni Egyetem.

A folyamatban lévő stimulált ciklusokból származó embriók fagyasztásra és tárolásra kerültek. Ez az eljárási rend megfelel a jelenleg érvényes és ajánlott nemzetközi (ESHRE) és hazai egyetemeken és állami intézetekben is követettnek, tekintettel arra, hogy a COVID-19-fertőzés egyre emelkedő esetszámai miatt nem ajánlott tervezett, orvosi segítséggel létrejött terhesség vállalása.

Az intézet minden munkanapon telefonos ügyeletet tart 8 és 13 óra között. Az asszisztensek a megszokott szakmai színvonalon állnak minden páciens rendelkezésére. Szükség esetén, a folyamatban lévő gyógyszereléshez orvosi konzultáció is elérhető.

Az újonnan, első konzultációra jelentkezni kívánó párokat regisztrálják, amennyiben lehetséges a konzultációs megbeszélések előjegyzése, mindenkit a megadott elérhetőségén értesíteni fognak, de kérik, hogy kísérjék figyelemmel a híradásokat és a Debreceni Egyetem honlapján közölt új információkat.

Terhesgondozás a helyileg illetékes szülészeti és nőgyógyászati intézményekben érhető el, a várandósgondozási törvény erről rendelkezik. Ennek értelmében az első ultrahangvizsgálat a vérzés kimaradását, illetve pozitív terhességi tesztet követő 10-12 nap után hivatott a szabályos méhen belüli „várandósság megállapítására”. Panaszok esetén is a helyileg illetékes nőgyógyászati ambulancia felkeresése javasolt.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi honlapján erről részletes, további tájékoztatás is elérhető.

A koronavírus-járvány várhatóan több hónapig is elhúzódhat, ezért már most lépéseket tesznek annak érdekében, hogy „online” internetes felületen kapcsolatot teremtsenek az újonnan jelentkezni kívánó páciensekkel, ezzel jelentősen lerövidítve azt az időt, ami az első találkozás és a tényleges kezelési folyamat megkezdése között telik el. Erről a későbbiekben a honlapon tájékozódhatnak a betegek.

Új rend az Onkológiai Klinikán

A kialakult járványügyi helyzetben kiemelkedően fontos a veszélyeztetett csoportba tartozó daganatos betegek biztonságos ellátása. Amennyiben a beteg általános állapota, laboreredményei, kardinális státusza lehetővé teszi, az aktív onkológiai kezelést a klinikán megkezdjük, illetve folytatjuk – olvasható az egyetemi portál hírei között.

A klinikán csak onkológiai betegeket fogadnak, hozzátartozókat nem. A Klinikai Központban – így az Onkológiai Klinikán is – március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben.

Az onkológiai ambulanciák jelentős betegforgalmának csökkentése érdekében az aktív kezelésben nem részesülő, gondozás alatt álló, panaszt nem jelző betegek ellenőrző vizsgálatát későbbi időpontra halasztják. Az előjegyzést kérő panaszmentes, gondozott betegeket arra kérik, hogy a járványügyi helyzet alakulásától függően későbbi időpontban kérjenek előjegyzést az ambulanciára.

– A szakmai szempontok maximális figyelembe vételével igyekszünk csökkenteni a betegvárók zsúfoltságát, biztosítva a biztonságos, gördülékeny betegellátást. A klinika telefonon értesíti azokat az úgynevezett endokrin terápiában részesülő betegeket, akik részére három havonta történik gyógyszerfelírás, illetve kontrollvizsgálatok elvégzése. Amennyiben onkológiai szempontból panaszt nem jeleznek, az alkalmazott terápia folyamatos biztosítása céljából postai úton juttatjuk el a receptet, az ambuláns lapot, a következő kontrollvizsgálatok kérőlapjait, feltüntetve a következő kontroll tervezett időpontját. Felhívjuk a betegek figyelmét arra, hogy az ambulanciák működése folyamatos, tehát esetleges kérdés esetén fel tudják venni a kapcsolatot a kezelőorvosukkal – hangsúlyozza az Onkológiai Klinika közleménye.

A betegeket továbbá kérik, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal, a váróteremben pedig egymástól biztonságos – lehetőleg kettő, de legalább egy méter – távolságra foglaljanak helyet! A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező!

A kúraszerű, illetve a fekvőbeteg-ellátás során az ágyak közötti távolság megnövelésével, rendszeres fertőtlenítésekkel, szellőztetéssel, a higiéniás rendszabályok betartásával csökkentik a fertőzés veszélyét.

Az onkológiai kezeléseket követően előfordulhat lázas neutropenia, amelynek következtében pl. akár pneumonia (tüdőgyulladás) is kialakulhat. A DE KK Onkológiai Klinikán adott a lehetőség izolációs kórterem kialakítására.

Az onkoteam működése folyamatos. Az onkoteam-ülés az onkoteam vezetőjének, a klinikai onkológusnak a koordinálásával elektronikusan, online történik, jelenleg beteg, illetve hozzátartozó jelenléte nélkül. Az onkoteam véleményéről a beteget telefonon vagy postai úton értesítik.

A klinikán kizárólag azokat a külföldi betegeket fogadják/látják el, akik: érvényes magyar TAJ kártyával, vagy olyan egészégbiztosítással rendelkeznek (pl. GENERALI Studium), amely a magyar tb-biztosítottakkal az adott ellátás tekintetében egyenértékű ellátásra jogosít, vagy EGT-tagállamból érkeztek, és érvényes EU-kártyával rendelkeznek (ez a kártya csak az orvosilag szükséges/sürgős szükség szerinti egészségügyi ellátásokra jogosít; az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el), és koronavírus-fertőzés (COVID-19) tüneteit nem mutatják (ha mégis, ez esetben a betegek a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályára kerülnek átirányításra).

Az országos tisztifőorvos által március 26-án kiadott, a COVID-19-járványra vonatkozó tiltó és kötelező határozata értelmében:

  • a külföldről érkező nem magyar állampolgárok Magyarországterületére nem léphetnek be,
  • a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárok a belépéskor kötelesek magukat egészségügyi vizsgálatnak alávetni, melynek eredményétől függően kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerülnek elhelyezésre.
  • Fentieknek megfelelően azokat a külföldi/külföldről érkező magyar betegeket, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak Magyarország területén, jelenleg nem tudják fogadni.

    A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában