érettségi

2020.04.21. 11:30

Megváltozott feltételek mellett szerveződnek a vizsgák

Már megjelent az érettségi megszervezését rögzítő kormányrendelet, mely szerint kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek május 4–21. között.

Fotó: Matey István

Egy tanteremben legfeljebb tízen lehetnek majd, és legalább másfél méteres távolságot kell tartani. Szóbelit csak öt tantárgy esetében lesz mód tartani, ezek: célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet és hittan. Speciális szabályok születnek a testnevelés esetében, mivel annak az írásbeli lebonyolítása szintén nem lehetséges. Szóbeli vizsgát tehetnek azok is, akiknek felmentésük van az írásbeli alól, azonban törlik a vizsgajelentkezések közül az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott vizsgáit, a pótlásukra ősszel és későbbi vizsgaidőszakokban lesz mód.

Technikailag megoldható

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 177 végzős tanuló készül érettségire idén.

– A rendelet megjelent, jelen pillanatban tanulmányozzuk, és megpróbáljuk legjobb tudásunk szerint lebonyolítani az érettségit.

„Meg tudjuk oldani, amit a rendelet szorgalmaz, miszerint egy tanteremben 10 főnél több tanuló ne kerüljön.”

Nemcsak nálunk, hanem szerintem a legtöbb középiskolában, ahol érettségi vizsgát tesznek, az első napok jelentik a legnagyobb kihívást, hiszen ott tömegesen jelennek meg tanulók a magyar, matematika, történelem, idegen nyelvek esetében, de ezt tudjuk kezelni – tudatta a Naplóval Aranyi Imre, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója, aki azt is elmondta, mivel az épületnek több bejárata van, az is megoldható, hogy egyes szintekre más úton, más folyosón jussanak el a tanulók.

Fotó: Matey István

Elkerülhetetlen szóbeli

A debreceni gimnáziumban igen sok tanuló szeretett volna előrehozott vizsgát tenni, informatikából 71 diák érettségizett volna, de német, angol és földrajzvizsgára is jelentkeztek alsóbb évfolyamokból, nekik is várniuk kell.

Vannak olyan tárgyak, ahol a szóbelit azonban le kell vezényelni.

– A rendelet azt szorgalmazza, hogy mindenképpen az írásbelik alapján legyen lebonyolítva az érettségi, de vannak bizonyos tantárgyak, amelyeknél muszáj szóbelit tenni, ilyen a testnevelés, vagy a mi esetünkben a célnyelvi civilizáció, ahol nincs írásbeli. Van egy tanulónk, aki mentesült az írásbeli alól, különböző jogszabályok miatt, neki is szóbeli vizsgát kell tennie – ismertette Aranyi Imre.

Több pedagógus kell

A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 165 végzős tanulón felül 140 alsóbb évfolyamos érettségiző lett volna, valamint szintemelő vizsgára is voltak jelentkezők.

– Értelmeztük a rendeletet, eddig is folyamatos kommunikációban voltunk a tanulókkal, eljuttatom hozzájuk a tudni- és tennivalókat. Április 21-én éjfélig lehet benyújtani a módosításra vonatkozót bármilyen jellegű kérelmet, ahhoz hogy ezt be tudják nyújtani, érteniük kell az egész szabályozást – mutatott rá Fekete József, az intézmény vezetője. Hozzátette: – A sajátos nevelési igényű diákokkal együtt a legdúsabb vizsganapunkon húsz tanterem szükséges, ennyi van. Nem könnyű megszervezni a vizsgákat, egy vizsgateremben 10 vizsgázó lehet, gyakorlatilag így kétszer annyi pedagógus kell, mint egyébként.

Az értelmezés szakaszában

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentése nyomán bár csak írásbeli részük lesz a nyelvi érettségiknek is, a nyelvvizsga átváltása során komplexként számítják be őket.

– Ebben a speciális helyzetben jó megoldást nem tudtunk volna találni, olyat, ami mindenkinek megfelelő. Az, hogy melyik, milyen szempontból optimális megoldás, nézőpont és mérlegelés kérdése. Semmiképpen nem tud ez az érettségi most olyan lenni, mint eddig volt, mindenképpen csorbul valamilyen érdek, nyilván az esélyegyenlőség is abban az értelemben, hogy egy nyelvi érettséginél most szóbeli nélkül ugyanannyit fog érni ez az érettségi, mint az előzőek szóbelivel együtt. De muszáj rugalmasan kezelnünk. Ez most valóban egy olyan szituáció, amiben meg kell hozni egy ilyen döntést. Az értelmezés szakaszában vagyunk, intézményvezetőként egy szervezéstechnikai vetületet is néznünk kell, hogyan lehet a gyakorlatba átültetni a jogszabályt, egymással is tanácskozunk folyamatosan. A jogszabály maga egy elég nagy mozgásteret ad mindenkinek, az egy másik kérdés, hogy ez egy olyan mozgástér, amit nem szerettünk volna megkapni – hangsúlyozta az Medgyessy igazgatója. Így folytatta:

„Egyértelmű, hogy itt a szülők és a gyerekek is partnerek, közösen megpróbáljuk kihozni a legtöbben a helyzetből.”

Egyrészt mindenki tanulja a jelenlegi szituációt, másrészt ott van mindenkiben a kollektív segítőkészség, ami nekem mint iskolavezetőnek a legfontosabb. Persze ez most egy krízis, de az a lényege, hogy mindenki törekszik arra, hogy megoldja – vallja Fekete József.

Érettségik tehát lesznek, a ballagásokat azonban nem lehet megtartani, mivel – mint nagyobb tömeget megmozgató rendezvények – az általános tilalmi körbe tartoznak. A felvételi ponthatárokat az érettségi megváltozott lebonyolítása nem befolyásolja, nagy valószínűséggel ősszel nagyobb volumenű érettségi vizsgákat tartanak majd, miként a keresztféléves jelentkezéseknél is bővített lehetőségek várhatók.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában