koronavírus

2020.04.25. 09:49

Debrecenben egyetlen halálos áldozata sincs a koronavírusnak

A bejelentett esetek közül sokan csak lakcím szerint hajdú-bihari lakosok, mivel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szociális otthonokban élnek.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Napjainkban számtalanszor hallani, hogy a modern társadalmak legsúlyosabb közegészségügyi problémái: az elhízás, az alkoholizmus, az inzulinrezisztencia, a szenvedélybetegségek, a koszorúérbetegség, vagy éppen a cukorbetegség. Azonban attól, hogy ezek előtérbe kerültek, még a kórokozók által terjesztett betegségek nem tűntek el. Sőt, azzal szembesül a világ, hogy a 20-21. század történelmileg is jelentős eseményei ugyanúgy a nagy pandémiákhoz kötődnek, mint a középkorban. Ez egy komoly figyelmeztetés, miszerint érdemes odafigyelnünk az önálló örökítő anyaggal rendelkező szerveződésekre, melynek eddig mindössze 2%-át tudtuk beazonosítani – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán a Debrecen Televízió Közügy Extra című műsorában, ahol a Debreceni Egyetem koronavírussal kapcsolatos kutatásairól volt szól – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

A rektor kifejtette, hogy a koronavírus évtizedek óta köztünk él, jellemzően a téli megbetegedések 20-30 százaléka ehhez a vírus köthető, azonban az elmúlt időszakban egy jelentős átalakuláson esett át, aminek következtében alattomos kórokozó lett belőle.

– Jelen tudásunk szerint a vírust neutralizáló antitestek nagyon rövid ideig vannak jelen a szervezetben, ezért a vírusfertőzés immunológiai védelme nagyon problematikus. Ez azt jelenti, hogy az ellene kifejlesztett védőoltás viszonylag rövid ideig hatékony. S ehhez társulnak még további kérdések a mellékhatásokról, oltási szövődményekről – figyelmeztetett Szilvássy Zoltán, hozzátette azonban, hogy hétről hétre növekszik a vírusfertőzéssel szemben hatékony terápiás manőverek tárháza.

– A Debreceni Egyetem jelentős energiákat mozgósított, hogy a koronavírusellenes terápiában ott legyen a világ élvonalában – mind gyógyszerekben, mind lélegeztető kapacitásban és metodikában, mind betegellátásban.

„Ennek az eredménye, hogy Debrecenben eddig nem követelt áldozatokat ez a betegség, pedig súlyos betegeket is kezeltünk, és nem halt meg senki. Köszönetet kell mondani az intézmény sok ezer érintett dolgozójának.”

– Példátlan fegyelemmel követték az Operatív Törzs és az intézmény belső utasításait, melyek sokszor még szigorúbbak is voltak, mint a központiak. Az is figyelemreméltó, ahogy Debrecen városa reagált a helyzetre, a debreceni szociális otthonokban nincs egyetlen fertőzött, vagy gyanús eset sem, és a megyében lévő fertőzöttek száma sem magas. Az országosan is példanélküli egységesség, ami Debrecenben az önkormányzat, az egyetem és az egészségügyi intézmények együttműködését jellemzi, az ebben a nehéz helyzetben is megmutatkozott – jelentette ki az egyetemi vezető.

Szilvássy Zoltán arról is beszélt, hogy a DE kutatóinak jelentős szerepet szánnak a vírus elleni küzdelemben, az intézmény vállalati partnereivel együtt a koronavírus elleni védekezés egyik innovációforrása, tudományos és fejlesztő műhelye.

– Több lépcsőben is igyekszünk olyan kutatásokat végezni, amelyek az emberiség hasznára válhatnak. Az egyetem saját fejlesztése egy teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felsőlégúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben – magyarázta a rektor.

Kitért arra is, hogy számos olyan gyógyszer van forgalomban, amelyek hatékonyak lehetnek a koronavírus ellen, ezek közül az egyik legtöbbet emlegetett a klorokin és hidroxi-klorokin.

– Ez az eredetileg anti-maláriás szer sokféle hatásmechanizmus útján okozza a vírusok pusztulását, azonban sajnálatos módon szívelektrofiziológiai mellékhatásai révén súlyos szívritmuszavart okoz. A koronavírus elleni harcban összehangolt kutatásokat végző, Jakab Ferenc professzor által vezetett kutatócsoport felé jeleztük is, hogy miként lehet ezt biztonságossá tenni. Erről egyeztettünk magyar gyógyszergyártókkal, többek között a Meditop Gyógyszeripari Kft-vel és özösen megvizsgáltuk, hogy ipari szempontból technológiailag kezelhető-e a probéma.

„Kiderült, hogy szív- és érrendszeri szempontból veszélytelen klorokint tudunk gyártani heteken belül, ami hatalmas versenyelőny valamennyi más gyártóval szemben.”

– Az optimista forgatókönyv szerint két hónap múlva a betegeinknek már magyar klorokint tudunk adni. Ebben a kutatásban benne van Jakab professzor kutatócsoportja, a Vályi-Nagy István által vezetett dél-pesti kórház, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem. A magyar kutatói közösség megfogta egymás kezét és összehangolta a munkát, ami nagy mértékben köszönhető Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Ez egy példátlan összefogás a hazai kutatóközösségben – fogalmazott az egyetemi vezető.

A vakcinagyártás kapcsán Szilvássy Zoltán elmondta: a nemzeti oltóanyaggyár a magyar tulajdonú humánoltóanyagot gyártó Fluart és a Debreceni Egyetem fúziójából jön létre. A céggel a csontvelő-transzplantáció kapcsán már régóta együtt dolgozik az intézmény.

– Az oltóanyaggyártással kapcsolatos tapasztalat, technológia a Fluartnál van, míg a kutatói potenciál és bizonyos technológiai megoldások a Debreceni Egyetemnél. Fontos tudni, hogy az oltóanyaggyárnak nem kell meglenni ahhoz, hogy a koronavírus elleni védőoltás meglegyen, ami az egész ország ellátását biztosítani tudja, mert az már a nemzeti oltóanyaggyár pilotüzemében megvalósulhat – jelentette ki a rektor.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában