impozáns esemény

2020.02.24. 11:51

Az ezerarcú furmint

A szombati rendezvényen öt borvidék 38 pincészetének mintegy 120 borát kóstolhatják meg.

Fotó: Kiss Annamarie

Impozáns eseménnyel búcsúznak a Furmint Februártól Debrecenben, melynek zárásaként szombaton gyűlhetnek össze a borkedvelők a Kölcsey Központ Báltermében. – A furmint egy nagyon fontos szőlőfajta, mely egykor vezető szőlőfajtának számított Magyarországon. Debrecen különleges város, mert habár nem rendelkezik saját borvidékkel, számos debreceninek vannak tőkéi Tokaj környékén – mondta Kovács Pál főszervező, a Debreceni Borbarátok Társasága elnöke az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

– Jó bornak nem kell cégér, de a borásznak ki kell mozdulnia a pincészetből, hogy megismertesse a borait – mondta Domokos Attila, borász, Dobogó Pincészettől, hozzátéve, pincészetük javarészt furminttal foglalkozik, s a borok többségét a külföldi piacon értékesítik, de belföldön is egyre több lehetőséget ragadnak meg arra, hogy népszerűsítsék nedűiket. – Azt tanácsolom mindenkinek, a borokból mindig duplán vegyenek, az egyiket az adott alkalmon, a másikat pedig 10 év után fogyasszák el, hogy megérezhessék a furmint különlegességét – tette hozzá.

Péter Ákos, a Péter Pincészet borásza a furmint ezerarcúságát emelte ki. Mint mondta, ebből a szőlőfajtából pezsgőket és gyöngyözőborokat egyaránt készítenek, melyek méltán viszik hírét a furmintnak a világban. Várhelyi Péter, a Hímesudvar borásza arról beszélt, kis családi pincészetként ők leginkább helyben értékesítenek, ám a vendégeik több mint fele külföldről érkezik hozzájuk. Ezen borászok, s további 35 pincészet különleges borait szombaton a Kölcsey Központban lehet majd megízlelni.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában