Karácsonyfáink végzete

2020.01.02. 17:30

A szoba melegétől a komposztálóig

Közeleg vízkereszt napja, amellyel véget ér a karácsonyi ünnepkör, ilyenkor hagyományosan lebontják az ünnepi díszeket. Adódik a kérdés, mi lesz az elszáradt, nemrég szebb napokat is látott fenyőfák sorsa?

Fotó: Matey István

A kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. gondoskodik a cívisváros közigazgatási területén. Mindezt a DHK Kft. munkatársai kétféle módon valósítják meg, a városrészek népességétől függően.

– A ritkábban lakott, azaz a „kertes házas” övezetekben a fenyőfát a kommunális hulladékgyűjtő járat gyűjti be, így azokat a kuka mellé kérjük kihelyezni az ürítési napon. A sűrűn lakott városrészeken, azaz a lakótelepeken kifejezetten erre a célra gyűjtőjáratot szervezünk január 6-tól, azaz vízkereszttől egészen január 31-ig. A lakótelepeket körzetekre osztjuk, és a körzetekből ütemezett járattal gyűjtjük be a fenyőfákat, egy körzet hetente kétszer kerül feltakarításra. A begyűjtést két műszakban végezzük, 5:30 és 13:30 között, illetve 14:00 és 22:00 között.

„A fenyőfákat a kommunális gyűjtőjárat útvonala mellé, lehetőség szerint annak közelébe kérjük kihelyezni”

– tájékoztatta lapunkat Domokos Csilla szóvivő.

Mindazok, akik számára a fenti időszak korainak tűnik a karácsonyfabontáshoz, később is igénybe vehetik a DHK Kft. szolgáltatását, hiszen a gyűjtés februárban folytatódik, de ekkor már csupán a beérkező jelzések alapján, „címre érkezve”.

Új küldetést kapnak

Mint kiderült, évente körülbelül mintegy 21 tonna fenyőt szállítanak a regionális hulladékkezelő központba, ahol aprítást követően komposztálásra kerül.

– A fenyőfákat hasznosításuk előtt az AKSD Kft. munkatársai megtisztítják a rajtuk maradt díszektől, majd leaprítják őket. Így 2-4 centiméteres apríték keletkezik a fenyőkből, amit ilyen formában használnak fel egy speciális komposztkeverék készítéséhez. Egy 100 méter hosszú, 200 köbméteres prizmában 100 köbméter előkezelt szennyvíziszap van, 50 köbméter szalma, és 50 köbméter faapríték. Ebből az 50 köbméterből körülbelül három köbméter a fenyőapríték. Tavaszra elfogy a fenyőfa – tudtuk meg Domokos Csillától.

Ennek a komposztnak a fő alapanyaga a Vízmű Zrt.-nél előkezelt szennyvíziszap, ami egy teljesen homogén állagú, viszonylag szagtalan, 25 százalékos szárazanyag tartalmú, egészségre teljesen ártalmatlan iszap. A szennyvíziszap komposztálásához szükség van szalmára és faaprítékra, egyrészt az optimális szén-nitrogén arány beállításához, másrészt a levegő átjárhatóság biztosítása érdekében, mivel ez egy aerob folyamat – avatott be a részletekbe a szóvivő.

Az élőfenyő-pártiak szívén így könnyíthet a tudat, hogy kidobott karácsonyfáik nem szemétként végzik, hanem szakemberek közbenjárásával, környezettudatos eljárás útján újrahasznosulnak.

Tari Nóra

Borítókép: karácsonyfa-komposztálás az AKSD telepén 2019 januárjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában