korszerűsítés

2019.12.16. 11:20

Több városrészben is megújult a csapadékvíz elvezető rendszer

Mintegy 450 millió forintnyi támogatásból valósult meg a cívisvárosi fejlesztés.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nagysándortelep – Vulkántelep és Fészek lakópark (Téglagyár városrész) csapadékvíz elvezetése című projekt megvalósítására. Az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés kivitelezési munkálatai befejeződtek – derül ki a DEA Marketing Kft. közleményéből.

A városrészek beépítettsége, a közterületek szilárd burkolata, a burkolt felületek aránya az utóbbi esztendőkben folyamatosan nő, emiatt a csapadékos időben felgyülemlő csapadékvizek kezelése fokozott problémát jelentett a városrészben élők és az önkormányzat számára. A fejlesztés a belterületre hullott csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése érdekében valósult meg. A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés célja a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítása, a környezeti káresemények megelőzése, a biztonságos és egészséges lakókörnyezet megteremtése.

A fejlesztés során a következő utcák csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítése történt meg: Pósa utca, Harsona utca, Kishegyesi út, Kishatár utca, Szent Mihály utca, Síp utca, Lant utca, Dob utca, Cimbalom utca, Gyulai utca, Kócsag utca, Barcaság utca, Megyer köz, Érmellék utca, Torockó utca, Dévény utca, Kunhalom utca, Világos utca, Furulya utca, Kadarcs utca, Gólyahír utca.

A kiépített gerincvezeték teljes hossza 3683,9 méter, a csatlakozó bekötővezetékek hossza 492 méter.

A beruházás megvalósítása hozzájárul a városrész fejlesztéséhez, a környező élővizek vízutánpótlásához, a város épített és természeti környezetének állapotjavulásához. Cél az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a belterületi csapadékvíz elvezetési-, és gazdálkodási rendszerek kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása. Ennek érdekében egy szemléletformáló akció is lezajlott, melynek célja a vizek helyben tartásának fontosságára való figyelemfelhívás, gyakorlati megoldások bemutatása, valamint a létrehozott infrastruktúra fenntartására való figyelmfelhívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában