templomszentelés

2019.12.28. 15:04

Isten füle minden imádságot meghall

Felszentelték a debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Templomot.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A cívisváros Sóház lakótelepén található Késmárk utcában, kis kertes házak között meghúzódó aprócska ortodox templom zsúfolásig megtelt emberekkel a szombati templomszentelésre. A Szent Liturgia végén Márk, budapesti és magyarországi metropolita elmondta: az épületben ugyan már több éve végeznek Istentiszteleteket és Szent Liturgiákat, de főpap eddig még nem szentelte meg a helyet. – Ezzel ezt a templomot Istennek ajánlottuk fel – jelentette ki.

Vendégség Istennél

Ezután arra emlékeztetett, hogy az őskeresztények az ókorban, az üldöztetések idején gyakran a föld alatt, katakombákban gyűltek össze. A modern idők orosz vértanúi pedig időnként erdőkben, koncentrációs táborokban is végeztek szent szolgálatokat, liturgiákat.

– Ez a hely Isten jelenlétének egy különleges helye. Ezentúl vendégségbe jövök ide hozzá – fogalmazott a főtisztelendő.

Moszkvától Kolimáig

Márk metropolita ezután azt a szellemes kérdést tette fel a hallgatóságnak, amelyet a közelmúltban hallott Moszkvában. Eszerint hol található az orosz főváros legmagasabb pontja? Gyorsan leszögezte, hogy a történet szerint nem épületről van szó, hanem a Lubjanka nevű börtönről, amely eleinte a GPU, majd a KGB, később az FSZB nevű orosz titkosszolgálatoknak volt az egyik székhelye. Onnan ugyanis a vicc szerint már látni lehet Kolimát, Oroszország, Szibéria északkeleti vidékét, ahol korábban hírhedt koncentrációs és fogolytáborok működtek.

A templom nyitott ajtaja

– A templom viszont minden más épületnél sokkal magasabb, ott ugyanis a földi dolgok az égiekkel találkoznak. A templomban az ember nem valami fontos földi személlyel, például polgármesterrel, miniszterrel, vagy esetleg egy uralkodóval, hanem magával az Istennel tud kapcsolatba kerülni – jelentette ki. Arra szólította fel az embereket, hogy jöjjenek el a templomba, ott mindig nyitott ajtókat találhatnak. Isten füle éles, minden imádságot meghall – emelte ki.

– Rendkívül büszke vagyok arra, amit az ortodox közösség az utóbbi időben létrehozott Debrecenben – fogalmazott ezt követően Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy ortodoxok már a XVI. században is éltek a városban, ettől kezdve pedig felszentelt templommal is rendelkeznek. Kiemelte, Debrecen egyházi és keresztény központ, hiszen református püspökség, görögkatolikus metropólia, római katolikus püspökség is működik itt. – Egyházaink a hitélet szervezése mellett közösségszervezéssel is foglalkoznak, intézményeket, szociális intézményeket tartanak fenn. Kívánom, hogy az ortodox egyház is csatlakozzon ezekhez a kezdeményezésekhez. Éljenek olyan színes hitéletet, mint a többi keresztény egyház a városban – tette hozzá az alpolgármester.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában