fontos mérföldkő

2019.11.26. 17:01

Német nyelvi diplomát szerezhetnek a csokonais diákok

A német nyelvvizsga- és a nyelvdiploma-program 2020 szeptemberében indul az iskolában.

Fotó: Matey István

Elfogadta a német külügyminisztérium a gimnázium jelentkezését a DSD-Schule hálózatba 2019-ben; ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót kedd délután a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban. Az eseményen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, a cívisvárosban megnövekedett a német tulajdonú vállalatok, vállalkozások jelenléte, ennek okán a cégek számára fontossá vált a jól képzett, német nyelvet jól beszélő munkaerő. – Folyamatosan fejlesztendő terület az oktatás. Ha megnézzük, milyen képzésre van szükség Magyarországon, dobogón kell szerepelnie a nyelvtudásnak. A német vállalatok száma a városban jelenleg 41 darab, valamint a 2014-2019 között bejelentett német vállalatok által teremtett munkahelyek száma 3100 fő – hangsúlyozta az alpolgármester.

Fotó: Matey István

Ösztöndíjprogram

Majd Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy ez egy mérföldkő és kimagasló pillanat, hiszen egy olyan lehetőséget kapnak a tanulók, ami páratlan a középiskolások számára. – Továbblépési lehetőségét biztosít a következő iskolafokozatba, hogy ha magas szintű nyelvtudással rendelkeznek a diákok, mindemellett a munkaerőpiacon is megállják majd a helyüket – emelte ki. Dr. Molnárné Szecskó Ágnes elmondta, a gimnázium nagy tapasztalatokkal rendelkezik az idegennyelv oktatásban. – Nagyon fontosak tartjuk a német nyelv oktatását, és örülünk, hogy a szülők is így gondolkodnak. Tanulók is örülnek a nyelvidiploma-programnak, hiszen ezzel ösztöndíjprogramba is kerülhetnek – hangsúlyozta a gimnázium igazgatója.

Kompetenciára épül

Idén ősszel már elkezdődött a hivatalos felkészülés: a tanárok továbbképzése, valamint az oktatási anyag megismerése. A DSD II vizsga a négy alapvető nyelvi kompetenciára épül: olvasásértésből, hallás utáni szövegértésből, írásbeli készségek és szóbeli kommunikációs képességek felméréséből. Az akkreditált iskolákban megírt írásbeli részt központilag értékelik Németországban. A sikeres DSD II-es vizsgát itthon közép- vagy felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára lehet majd honosítani.

A DSD, azaz a Deutsches Sprachdiplom der Kulturministerkonferenz (a Kultúrminiszterek Tanácsának Német Nyelvi Diplomája) egy világszerte elismert nyelvvizsga. Így az iskola nyelvvizsgaközpontként felkerül a német külügyminisztérium hivatalos térképére, mint német iskolai hálózati tag. Andreas Neidhart, a Külföldi Német Iskolák magyarországi igazgatója elmondta, a magyarországi iskolákat, ahol a DSD elérhető, több szinten is támogatják. – Anyanyelvi tanárok segítik ezen intézmények munkáját, tananyagokat is biztosítunk, valamint a diákok különböző projektekben és vetélkedőkben vehetnek részt – hangoztatta az igazgató.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában