értekeztek a képviselők

2019.11.08. 11:55

Három frakció alakult a megyei közgyűlésben

Teljes létszámban jelen voltak a megyei közgyűlés tagjai a pénteken, a Megyeházán megtartott ülésen.

A közgyűlés tagjainak ez volt az első összejövetele az október 24-ei alakuló ülést követően. A képviselők az első napirendi pontban elfogadták az erre az évre vonatkozó üléstervet. Eszerint 2019-ben még két alkalommal üléseznek. Legközelebb november 22-én, pénteken, a megyenapi ünnepségen találkoznak, mégpedig ünnepi közgyűlésen, ahol átadják a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat díjait, elismeréseit is. Majd az ez évi utolsó ülésre december 13-án (pénteken) gyűlnek össze, amikor a jelenlegi tervek szerint egyebek mellett módosítják az ez évi költségvetési rendeletüket, megválasztják a megyei fejlesztési ügynökség vezetőjét, továbbá tárgyalnak a megyei önkormányzat ellenőrzési terveiről is.

Árnyalatnyi pontosítások

Pajna Zoltán közgyűlési elnök előterjesztésében hangzott el a második napirendi pont, amely a megyei közgyűlés szervezeti és működési szabályáról (SZMSZ) szólt. Mint azt Pajna Zoltán elmondta, új rendelet megalkotásának szükségessége nem vetődött fel, mivel az eddig hatályos SZMSZ alapvetően megfelelően, lényegi problémáktól mentesen szabályozta a testület működését; az ülések rendjével, vezetésével kapcsolatos fontosabb kérdésekre az esetek túlnyomó többségében megfelelő válaszokat adott. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban bizonyos rendelkezéseket indokolt pontosítani, annak érdekében, hogy a rendelet minden kétséget kizáróan tükrözze a közgyűlés üléseinek rendjével, működésével kapcsolatosan eddig folytatott gyakorlatot, illetve a vonatkozó szabályozáshoz fűződő jogértelmezést. A határozati javaslatot 22 igen és 2 tartózkodással megszavazta a közgyűlés. Ugyancsak ehhez a napirendi ponthoz kapcsolódva jelentette be Pajna Zoltán, hogy a közgyűlésben a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a DK-MSZP alakított frakciót.

Zárt ülésen határoztak

Ugyancsak megszavazták a képviselők Pajna Zoltánnak szavazati joggal rendelkező tagként történő delegálását az INTERREG V-A Románia-Magyarország Program Monitoring Bizottságába. A Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság a közgyűlésben működő frakciók új delegáltjaival kiegészülve működnek a 2019-2024 közötti időszakban. A Fidesz-KDNP Ménes Andreát, Kiss Tibort, Csiszár Imrét, a Jobbik Keresztesy Gergőt, mg a DK-MSZP Szörényi Károlyt javasolta az értéktár bizottságba, amelyet a közgyűlés tagjai egyhangúlag megszavaztak.

Ugyancsak egyhangú szavazással döntöttek a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzattal megkötött együttműködési megállapodás változatlan tartalommal történő hatályban tartásáról.

Mindezek után a közgyűlés zárt ülésen döntött a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított kitüntető díjak 2019. évi adományozásáról.

KZS

Ezek is érdekelhetik