az E-On válasza

2019.09.27. 19:00

Önnél is megbolondult a lámpa? Kiderült, mi okozta a másodpercnyi zavarokat

Zárlatot idézett elő az E-On rendszerében az ősszel már szokatlan nagy vihar.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Villámlásokkal, dörgésekkel kísért zivatar vonult át Debrecen fölött csütörtök este 9 óra körül. A vihar előtt, illetve annak ideje alatt a cívisváros belvárosában 4-5 alkalommal 1-1 másodpercre elment az áram. Egyes bekapcsolt számítógépek, tv-k ettől kikapcsoltak, majd újraindultak.

Varga Ivett, az E-On regionális kommunikációs szakreferense azt válaszolta kérdésünkre, hogy villámcsapás érte a Debrecent is ellátó egyik nagyfeszültségű villamos hálózati vonalukat. Az egyik nagyfeszültségű szigetelőbe csapott bele a villám, ami zárlatot okozott.

Automatikus védelem

Kifejtette: ilyen esetben azonnali, emberi beavatkozást nem igénylő automatikus védelmi működésbe lép a rendszer. Ennek célja, hogy azonnal helyreállítsa az áramszolgáltatás zavartalanságát. Az ügyfelek ezeket a védelmi működéseket érzékelik nagyon rövid idejű, a másodperc törtrészéig tartó „áramszünetnek”. (Ilyenkor tapasztalható, hogy „pislant” egyet a lámpa, majd egy villanást követően változatlanul világít tovább.)

Ezeket a rövid idejű zavarokat jellemzően viharban, villámláskor, erősen szeles időben érzékelheti a lakosság.

Védeni az elektronikát

Varga Ivettől azt is megtudtuk, nagy villámlással járó viharok idején célszerű kihúzni a számítógépet, tévét vagy más elektronikai eszközt a konnektorból, nehogy a villámlás tönkretegye azokat. Az épületeken lévő villámhárító csak az elsődleges hatásoktól véd meg, azaz megakadályozza, hogy a hatalmas energia közvetlenül emberbe csapjon vagy tüzet okozzon. Ezen kívül azonban a villám közelében felhalmozódó elektromos töltésnek olyan másodlagos hatása lehet, amely ugyan nem jár közvetlen életveszéllyel, de az otthonokban lévő egyre összetettebb elektronikai eszközöket károsíthatja. Az is előfordul, hogy például a konnektorból ugyan kihúzzák az internetezéshez, tévézéshez használatos eszközöket,

ám az antenna vagy a telefon kábelét a modembe dugva hagyják, pedig ezeken a drótokon keresztül is tönkreteheti az eszközöket, például a tévét, set-top boxot a villámlás.

Érdemes védeni az elektromos berendezéseinket. Különböző túlfeszültség elleni védőeszközöket, (jellemzően hosszabbító formájában) elérhető áron be lehet szerezni, de hatékony és egyben ingyenes védekezési forma az is, ha ilyenkor egyszerűen kihúzzuk a konnektorból berendezésinket – tette hozzá az E-On munkatársa.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában